Бивши џихадиста: ИД планира истовремене нападе широм Европе

Исламска држава планира истовремене нападе у Великој Британији, Француској и Немачкој, упозорио је бивши припадник ове екстремистичке организације у интервјуу за "Њујорк тајмс", објашњавајући како ова организација регрутује стране борце.

Свијет 04.08.2016 | 16:25
 Бивши џихадиста: ИД планира истовремене нападе широм Европе
Сарфо, који у строго чуваном затвору у Бремену служи трогодишњу казну због тероризма, рођен је у Немачкој, али је одрастао у Британији.

Према његовим речима, командоси ИД, који су били на обуци у Сирији, намеравају да изведу вишеструке нападе широм Европе. 

Он је признао да је и њему, када је стигао у Сирију 2015. године, речено да се врати кући у Немачку како би организовао терористички напад.

Сарфо каже да се у међувремену на стотине џихадиста "заувек" вратило у Европу.

Исламска држава врбује нарочито људе са криминалном прошлошћу, зато што имају везе са организованим криминалом и знају како да набаве лажна документа и да контактирају људе који могу да прокријумчаре екстремисте у ЕУ.

Он је у интервјуу открио и како џихадисти врбују стране борце.

Када је реч о азијском региону, ту се регрутују углавном борци који су потекли из мреже Ал Каиде.

"Што се тиче Америке и Канаде, много је лакше врбовати путем друштвених мрежа, јер екстремисти мисле да су Американци глупи. Рекли су ми да их је лако радикализовати и да, ако немају досије, могу лако да купе оружје тако да не морамо да контактирамо особу да им га набави", навео је Сарфо.

Исламска држава саветује странцима који желе да јој се придруже да пут организују тако да изгледа као да су били на одмору негде на југу Турске, а заправо би били обучавани или ратовали у Сирији, закључује он.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Слика

04.08.2016 15:52

Ово је Албанац на слику и ови иза њега, онај један дрзи Косовски пасос

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Слика

04.08.2016 16:56

Да ти није што у роду и ти си Албанац ✌️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.08.2016 17:36

Из празне се не пуца само вам те сабље остале и сњима ћете нешто постићи , прнули сте ви давно у празну канту

ОДГОВОРИТЕ