Мандат чварака, 'спавача' и прелетача

У последњих 20 година у Скупштини није било никад мање жена, а никад више „ћутолога“ и одборника који су променили партијске дресове.

Република Српска 03.08.2016 | 07:43
Мандат чварака, 'спавача' и прелетача
Актуелни скупштински сазив остаће упамћен и по живописном понашању одборника, који се радо хвале да им је „база на селу“. Тако је Ненад Грбић (СНСД), одборник из Рекавица, у скупштинску салу доносио бомбоне, чварке, буреке и сличне ђаконије да би „почастио друштво“.

Душан Чајић (СНСД) се прославио по показивању разголићених лепотица на екрену свог мобилног телефона, којима је забављао колеге током седница, али и по тучи на партијском састанку у Борковићима.

Неколико одборника, и из позиције и из опозиције, јавно се хвалило незнањем, тврдећи да „нити знају стране језике, нити им то треба“ јер „неће да се додворавају странцима“.

Од 1998. године, када је уведено обавезно кандидовање жена на изборима, бањалучка скупштина није имала никад мање одборница. У одлазећем сазиву су биле само две жене - Мира Галић (СП) и Мирна Савић Бањац (НДП), док их је у сазиву изабраном 2000. године било чак 11. Интересантно је да су у то време одборници били Нада Тешановић, Ранко Шкрбић и Крстан Симић.

Актуелни сазив ће остати упамћен и по великом броју одборника „спавача“. Чак седморица одборника, што је скоро четвртина Скупштине, за цели мандат, у коме је одржано 49 седница, за реч се јавило једном или два пута. Чак петорица „шампиона шутње“ су одборници владајућег СНСД-а.

Шесторица одборника, односно петина одборничког сазива, нису дочекали крај мандата у странци у којој су изабрани у Скупштину. Највише пажње је привукао прелазак Маринка Умићевића, једног од до тада најжешћих критичара власти, из ПДП-а у владајући СНСД.



Изјаве по којима ће одборници остати упамћени:

- Ненад Грбић (СНСД): Хтео сам да у бившој дискотеци у Колима отворим најт бар, са цурама, пошто на Мањачи има много нежења, али сам одустао. Сад бих тај локал издао упола цене, само да се решим белаја.

- Душан Чајић (СНСД): Хвала колегама, јер за мене ни на једној кандидатској листи није било места, а кандидован је одборник који се за четири године јавио за реч само једном, и то да каже да га уби промаја.

- Будимир Балабан (ДНС): Не говорим енглески, нити било који други страни језик и наравно да сад немам намеру да се, у овим годинама, бавим учењем и да идем на курсеве.

- Радомир Јовић (СНСД): Нисам имао намеру да иницијативом за измену Регулационог плана погодујем предузећу свог брата. Искрено, нисам ни знао шта потписујем и баш ми је драго што је та иницијатива одбијена.

- Владимир Мирошљевић (НДП): Није тачно да сам Мају Додиг, професорку, физички напао. Била је то само жучна расправа. Она је једна злоћа од жене, али је, на њену жалост, налетела на мене.

- Момир Божић (НДП): Питате ме зашто се ниједном на седници нисам јавио за реч. Ја сам озбиљан човек и нисам, као неки, склон причи ради приче и ради личне промоције.

(Блиц.рс)
(Фото: Дејан Божић / РАС Србија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

борац

03.08.2016 07:12

А ста да прицају ту су да дигну два или три прста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.08.2016 07:26

Ето, то смо ми. И није чудо што нам је како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

03.08.2016 07:42

Најбољи одборници су без дилеме били Зоран Талић из ПДП и Боран Босанчић из ДНС-а.Пуна подршка младим и храбрим људима

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

03.08.2016 08:16

Папци су вецина, усе, насе и подасе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

03.08.2016 08:56

Има ли ико из СДС-а да не ваља!?

ОДГОВОРИТЕ