Жртвовао себе да би спасао сестру

Хуссеин Даитзик је родом из грчке покрајине Тракије, а у Њемачку је емигрирао заједно са својом сестром, у петак су отишли у шопинг центар како би купили дарове за своју родбину у Грчкој.

Свијет 24.07.2016 | 15:38
Жртвовао себе да би спасао сестру
У крвавом нападу у петак у Мüнцхену који је извео 18-годишњи Нијемац иранског поријекла Али Давид Сонболy убијено је деветеро људи, а њих 27 рањено. На крају је десети преминули у крвавом походу био сам нападач који је хицем у главу пресудио самом себи.

И док је о убици у јавност процурило мноштво података, од тога да је био повучен и злостављан у школи па до његове фасцинације масовним пуцњавама и Андерсом Брејвиком, о самим жртвама писало се пуно мање. Као и њихов крвник, већина њих били су млађе особе или тинејџери, пише Телеграпх.

Међу њима је и троје држављана тзв. Косова (Армела Сегаши, Дијамант Забрђа и Сабина Суља), троје држављана или особа поријеклом из Турске, те један Грк.



Ријеч је о 18-годишњем Хуссеину Даитзику, а о њему Телеграпх пише да је био трагични херој пуцњаве у шопинг центру Олyмпиа.

Према писању британских новина које цитирају разговор једног локалног новинара с ББЦ-јевим радијом, Хуссеин је жртвовао свој живот како би спасао сестру. Млади је Грк убијен с два пуцња испред МцДоналд'совог ресторана брзе прехране, а прије тога је гурнуо сестру како би је спасио од насумичне пуцњаве нападача.

Хуссеин је родом из грчке покрајине Тракије, а у Њемачку је емигрирао заједно са својом сестром. У петак су он и сестра отишли у шопинг центар како би купили дарове за своју родбину у Грчкој, будући да су се спремали да проведу одмор у Грчкој.

Кад је њихов отац чуо да му је син погинуо, добио је инфаркт и завршио у болници. Смрт несрећног младића потврдило је и грчко министарство спољних послова.

Иначе, високи њемачки званичници у недјељу су позвали на јачање контроле продаје и доступности оружја, након пуцњаве у Мüнцхену у петак.

"Морамо наставити чинити све што можемо како бисмо ограничили и строго контролисали приступ смртоносном оружју", рекао је њемачки вицеканцелар и вођа социјалдемократа Сигмар Габриел за Функе Медиенгруппе, власника низа њемачких новина.

Габриел је рекао да њемачке власти истражују како је убица имао приступ оружју, упркос знаковима значајних психичких проблема.

"Контрола оружја је важно питање", рекао је Габриел.



Њемачки министар унутарњих послова Тхомас де Маизиере, члан конзервативне Хришћанско-демократске уније, изјавио је за Билд ам Соннтаг како након минхенског напада треба размотрити законе о оружју и трагати за побољшањима, тамо гдје су потребна.

Он оцјењује да су ти закони у Њемачкој већ сада врло строги што је и примјерено те да је кључно разумјети како је убицаа имао приступ оружју.

Потом морамо врло пажљиво процијенити јесу ли и гдје потребне законске промјене, рекао је де Маизиере у интервјуу објављеном у недјељу, преноси Хина.

Извор: Хина

Коментари / 0

Оставите коментар