Енглези: Југославија би сад била свјетска сила

Сви смо свијесни двије “чињенице”. Прво, Југославија се распала због уплитања Запада коме није одговарало да има јаку и моћну земљу у срцу Европе. Друго, Југославија се никада не би распала да југословенски народи нису у себи носили сјеме тог распада, да нису били плодно тло за пропаст.

Регион 22.07.2016 | 13:05
Енглези: Југославија би сад била свјетска сила
Фото: Wикипедиа

Шта би било да је Југославија преживјела? Сигурно је да би свијет данас био потпуно другачије мјесто. За почетак, због присуства Покрета несврстаних, Европска унија би била далеко слабија и мање утицајна у свијету. Цијела Европа би хрлила у Београд, а из њега у шест република које се данас туку око мрвица из Брисела - пише Фил Батлер у свом ауторском тексту

Имајући обје те ствари у виду, одлучили смо да вам пренесемо најзанимљивије дијелове ауторског текста “Како је Југославија сиријанизована прије 25 година” Фила Батлера, британског стручњака за Источну Европу.

Вјерујемо да ће вас многи одломци изненадити, а неки ће вас и одушевити због оног “шта би било кад би било”. Многи од вас, који су живјели у тој бившој Југославији, можда ће затворити очи и плакати јер ће схватити да су изгубили много више од пуке заједничке државе. Изгубили су свијетлу будућност каква је могла да буде.

“У алтернативном универзуму, шта би било да Југославија и даље постоји? У овом данашњем кључном тренутку историје, апсолутно је неопходно да се позабавимо дешавањима у посљедњих 25 година, а Југославија и западна интервенција у њој можда је најбоље мјесто одакле треба да се крене.


Фото: Профимедиа

Можете ли да замислите Европу у којој је Југославија један од најважнијих играча? Ја могу. Југославија је заправо била један од највећих културних и људских експеримената у историји.

Формирана на међи бивше Аустроугарске монархије и Османлијског царства, Југославија је спојила народе из оба културна круга на начин који није виђен још од времена Александра Великог.

Експеримент је трајао нешто више од пола вијека, а идеја је била стварање јединствене државе за све јужнословенске народе. Премда је Југославија дјелимично била геостратешки пројекат Британије и Француске са циљем обуздавања Њемачке, у основи је то била разумна и праведна идеја.


Фото: Wикипедиа

Одредбе Крфске декларације су позивале на стварање уставне монархије сличне енглеској, и иако је краљ Александар у једном тренутку суспендовао устав и изборе, овај пројекат је и даље обећавао. Рат, политичке махинације, унутрашњи и спољашњи притисци су се окомоили на ову свјетску силу у успону и као што то обично бива у оваквим експериментима, ауторитарна власт је постала неопходна и чак пожељна.

Када је на власт дошао национални херој, диктатор и глобални “селебрити”, Јосип Броз Тито, Југославија је на свјетску сцену изашла у пуном капацитету. Његова улога у оснивању Покрета несврстаних је била и великодушна и екстремно значајна, посебно за народе саме Југославије; уосталом, њени темељи су положени управо у Београду 1961. године.

Када се на распад Југославије гледа из ове перспективе, види се геостратешко размишљање Вашингтона и никоме нису потребни тинк-тенк институти да би спознали због чега је предсједник Бил Клинтон чекао 1995. годину да би интервенисао у Босни. Клинтон је заправо само настављао политику дестабилизације југословенског социјализма, коју је утемељио његов претходник Џорџ Буш Старији.


Фото: Профимедиа

Сада знамо да су побуњеници које је тајно обучавала Америка одиграли кључну улогу у распарчавању те регије путем организације познате као Атлантска бригада састављена од око 400 бораца, која се на Косову борила раме уз раме са ОВК.

Прича једног Француза који је обучавао припаднике Атлантске бригаде подсјећа на оно што се посљедњих година дешавало у Украјини, Либији и Сирији. Виде се обрасци који нас воде као истини: ужасна поља смрти у легитимној држави Југославији, инвеститори који отимају оно што је претекло, мрље на рукама америчких предсједника, британских лордова и неонацистичких њемачких индустријалаца.

Југославија је постала шаблон за Авганистан, Ирак, Арапско пролеће и Украјину. Прича о геноциду у име демократије је превише одвратна да би се о њој говорило. Већина људи у овим нацијама је враћена 200 година уназад, у врсту средњовековне егзистенције без наде. Једини излаз бивши Југословени данас виде, природно, у ЕУ и НАТО-у.


Фото: цеси.фпн.унса.ба

Свакако су у сукобу на Косову обје стране чиниле злочине, као и другдје у југословенским ратовима. То није суштина онога што причам, већ тоталитет катастрофе.

Прије свега, народи некадашње Југославије више немају свој стварни глас. Друго, растурање те нације довело је до смрти и прогонства више милиона људи. То је друга прича. Моја “фантазија” о Југославији би требало да отвори очи.

Југославија је изграђена на идеји да би Јужни Словени требало да престану да буду слаби и подјељени. Уједињена нација Југославије није била лака мета империјалистичким намјерама какве видимо данас.

Чињеница је да је након Другог свјетског рата, социјалистичка Југославија постала европска прича о успјеху.


Фото: Давид Пужадо

Између 1960. и 1980. године та је земља доживјела можда најживахнији привредни и друштвени раст у свијету: пристојан животни стандард, бесплатно здравство и школство, гарантовано право на посао, једномесечни плаћени одмор, стопа писмености преко 90 одсто и очекивани животни век од 72 године.

Колико је мени познато, ниједна од новонасталих балканских држава не може да се похвали ни са упола таквим просперитетом. Био је то просперитет због кога су западне интересне групе жељеле да униште Југославију.

Сви народи Југославије такође су уживали и у бесплатним становима, те приступачном јавном превозу и комуналијама. Непрофитна предузећа су такође била у јавним рукама, што опет није одговарало западним демократијама.


Фото: Архивска фотографија, Тањуг

Тој земљи није смјело да се дозволи да се надмеће са Њемачком, Француском и посебно не Британијом, а ни лондонски и луксембуршки банкари нису могли да извлаче милијарде из социјалистичког система.

Југославија је морала да умре

Мајкл Паренти – награђивани аутор и политички научник, гостујући професор Института за студије политике у Вашингтону – описао је шта је био циљ Америке у вези са Југославијом: претворити југословенски простор у простор Трећег свијета који неће бити способан да иде сопственим путем развоја, у простор са разбијеном економијом, са природним ресурсима који су потпуно отворени мултинационалним корпорацијама (посебно Косово богато минералима).

Такође, циљ је био претворити Југославију и у простор у којем живе осиромашени али писмени и обучени људи који ће морати да раде за мале паре и који ће захваљујући томе довести до пада плата у Западној Европи.


Фото:Wикимедиа

И још нешто: циљ је био разбити нафтну, инжењерску, рударску, аутомобилску и индустрију ђубрива, као и бројне друге лакше индустрије, како не би могле да се такмиче са већ постојећим западним произвођачима.

На Балкану, Запад је демонизовао Србе, у Либији пуковника Гадафија, у Сирији сада Асада, а образац иде ка Владимиру Путину као највећем трофеју до сада. То је свијет у коме тренутно живимо. Снагом успаваних америчких грађана који су до глупости дрогирани безвредним трицама и кучинама супер-капитализма: свијет у своје руке преузимају тирани.

Али шта би било да је Југославија преживјела? Шта да је тај велики етнички и социјалистички експеримент преживио? Сигурно је да би свијет данас био потпуно другачије мјесто.


Фото: информер.рс

За почетак, због присуства Покрета несврстаних, Европска унија би била далеко слабија и мање утицајна у свијету. Цијела Европа би хрлила у Београд, а из њега у шест република које се данас туку око мрвица из Брисела.

1991. године Југославија је била 24. у свијету што се БДП-а тиче. Босна и Херцеговина је данас 112. и ситуација се погоршава. Хрватска је 76, мада ју је “Блумберг” недавно ставио на листу десет најгорих на свијету. Македонија је 130. Црна Гора је 149. Словенија је 81. Србија је 87. и чини се да је стабилнија од свих осталих.

Из личне перспективе, сјећам се оног просперитетног момента бивше Југославије, Зимских олимпијских игара у Сарајеву 1984. године. Биле су то прве зимске игре одржане у некој комунистичкој земљи, а бакља је ишла од Дубровника, преко Сплита, Љубљане, Загреба и бројних југословенских градова, док није дошла у Сарајево.

 

Имена освајача златних медаља се не сјећам, али се сећам маскоте Вучка, дијела словеначког сликара Јожеа Тробеца, који ми се из неког разлога урезао у памћење. Тај мали вук је представљао ове балканске народе. Вукови играју битну улогу у југословенским бајкама, они су оличење храбрости и снаге и симболизују зиму.

Сада размишљам о томе шта би тај храбри и снажни народ Југославије све освојио, да им се у судбину нису умјешали странци. Али, та нација је нестала заувјек.”

Текст Фила Батлера у целини можете прочитати на сајту “Модерн Дипломацy”.
Извор: Телеграф

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Збогом Кикиндо

22.07.2016 11:31

...а онда су сељаци видјели своју шансу да дођу до позиција преко пушке и униформе. Остало знамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деxтер

22.07.2016 12:06

Нису сељаци друже , већ примитивци .

Name

вирус

22.07.2016 12:51

Па и они сто су владали били су сељаци само сто су себе издигли били изнад бога и дрзаве.Све смо морали платити, да доведу струју, воду, телефон, асфалт да би ови данасњи све то продали и узели паре.

Name

брзи

22.07.2016 11:54

Некад било сад се спомињало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

22.07.2016 11:57

Вријеме је показало да нисмо били свјесни какву дрзаву имамо нити смо били достојни онога сто је та дрзава нудила,прије свега лицну сигурност затим социјалне сигурности,једнаке сансе за све без обзира на социјално поријекло, право на рад и професионално напредовање.Медународни полозај актера свјетских збивања и у политицком и на привредном плану.Били смо секуларна дрзава у којој се зивјело људски,по мјери и Бога и цовјека.Назалост мали број циника који су данас друствена елита и даље пљују по тој дрзави називајуци је земљом мрака и види ироније земљом у којој су гусене слободе.Да то су они који су створили клеронационалистицке банана дрзавице из којих вецина људи бјези да би на неком другом мјесту обезбједили голу егзистенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

22.07.2016 13:04

Систем је био добар али ми нисмо ваљали. Знас ону изреку, "Није звака за сељака!"

Name

Амар

22.07.2016 12:18

Ко нас јебе, глупан до глупана, незнам ста ова омладина мисли, они морају себи усадити у главу оно сто смо ми имали па прокоцкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

23.07.2016 10:46

Вашој омладини ви усађујте у главу шта хоћете,ваша ствар,а ми ћемо нашој да су Срби.

Name

д.в.д

22.07.2016 12:48

Да је Тито на вријеме ријесио одредјена национална питања Југа би била сила а Београд свјетска престоница типа Рима Брисела Москве итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

25.07.2016 06:03

У сустини једна од највецих гресака је било одредјивање главног града. То је требало географски поставити на неком другом мјесту, управо некако негдје у средини, срцу Југославије, ако Сарајево, Бијељина или Бања Лука. У сваком слуцају није требало да буде Београд или Загреб а Љубљана би била сигурно мања греска него та два града. У главном граду је требало као у другим престоницама да политицари и сл. само по мандату буду смјестени а не да се власт и моц протезира и злоупотребљава.

Name

НЕКО РЕЧЕ

22.07.2016 12:50

НАЈВЕЋИ ИНТЕРЕС ЈЕ ЕКОНОМСКИ ИНТЕРЕС. БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО ДЕМОКРАТИЈА, ЗАЈЕБИ СТВАР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

22.07.2016 16:18

И тко је почео рат ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сова

22.07.2016 21:06

Од бурета барута правимо феномен. Брзо заборављамо да је двије године прије рата сваки разговор био ех да хоће да запуца. И остварило се. Каква сличност. А онда је побегао Марковић Анте. и сад би да бјезе његови реформисти јер су паре већ изнијели у коферима . И све за партију и патриотизам...

Name

бијељина

23.07.2016 10:44

РС,није тко него ко.А ко је изазвао рат је опште позната чињеница.Нису се Срби одвајали од Југославије,ми смо жељели да Југославија опстане.Ви сте изазвали рат,ви сте опалили први метак.

Name

Љубомир

22.07.2016 16:45

Па то је то зашто не могу Додика да скину са власти. Па зато што га Америка подржава зато што прави своју нацију највећим биједницима. То је Америка и Додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

23.07.2016 07:29

50 година комунизма горе него 500 под турцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.07.2016 09:15

Нама ти је сад лијепо ... Узивај до бола

Name

Јоја с Козаре

23.07.2016 08:47

Не поновило се. Није само комунистичка Југославија, него и она прије ње су једно те исто, и највећа гробница Срба у њиховој историји. Такву несрећу склепали су ватикански фратри средином 19 вијека, с којом су само католици остварили свој циљ, а остала два народа су била њихова "потрошна роба". Кад чујем Србина да жали за Југославијом, мени је његова дијагноза видљива, и за њега лијека нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Јоја

23.07.2016 09:43

Ти као да и ниси никад сишао са Козаре.

Name

корни

23.07.2016 09:52

За тебе царе нема лијека.

Name

Кумиц

23.07.2016 10:32

Јоја с козаре ако је аркан ведрио и облацио у том слуцају зато се распаде и никад висе је небило јеблавас југославија нема горива каве сецера уља само млатили муницију и генерале такви не производе благостање.

Name

Н.О.Р.П.

23.07.2016 09:17

Цовјек схвати вриједност тек кад изгуби то сто је имао .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аxxе

23.07.2016 10:41

Нака нама насе Републике Српске

Name

Ненад

24.07.2016 11:58

Још мало па је нећете имати срушите ли Додика

Name

Богољуб

23.07.2016 09:47

Говорио сам ја давно да це се о бивсој Југославији писати истина и снимати филмови који никоме неце требати а нај мање онима којих висе нема.Ето, а свима као крив покојни Слободан Милосевиц.Да је којим слуцајем тада председник Милосевиц урадио, ово сто сада ради господин Ердоган за спас своје земље.Ко зна докле би Југа догурала. А сада...ех сада... остаје само искрено кајање,бас као кајање онога лика сто је русио Садамов споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

23.07.2016 10:06

Хумор на британски нацин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубан

23.07.2016 10:14

Нек је та одвратна антисрпска творевина и нестала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заиста?

23.07.2016 10:38

Ово све што је написао овај британац ја годинама говорим ("трубим") својој породици, својим пријатељима и познаницима. И (скоро) сви одреда имају углавном исти коментар: Како ја сањам, умишљам, како је то немогуће, како то није тако. Дозволили само да нас окупатори убиједе да смо прљави, примитивни, глупи, необразовани, крволочни... На жалост, и даље им вјерујемо. На жалост, и даље бирамо Додике, Изетбеговиће, Човиће и све остале који су - сви до једног - окупациони намјесници који треба да униште свако перо наших крила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

24.07.2016 19:28

СВЕ ШТО ЈЕ ЧОВЕК НАПИСАО АПСОЛУТНА ЈЕ ИСТИНА.ТРАГЕДИЈА ЈЕ ШТО СКОРО 30 ГОДИНА КАСНИЈЕ ПРИМИТИВНИ НАРОДИ НЕКАДАШЊЕ ЈУГЕ И ДАЉЕ СЛАВЕ ЛИДЕРЕ И СВЕ ОНЕ ТУЖНЕ ДОГАДЈАЈЕ КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ НАШУ ПРОПАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.07.2016 07:37

Колико се сећам Лорд Царрингтон је прогласио Југославију мртвом,а чиними се да је он Енглез.

ОДГОВОРИТЕ