РУС: Спремите се за фурију из Татарстана!

Рубин потрошио више пара него сви остали руски клубови заједно! Зенит, ЦСКА, Спартак, Локомотива… Сви су у сенци клуба из Казања!

Фудбал 25.07.2016 | 12:30
РУС: Спремите се за фурију из Татарстана!
Какво вруће лето у хладном Казању! Мимо свих очекивања Рубин дрма фудбалском пијацом у Русији. Приметно је да су руски клубови овог лета заврнули славину и да не троше као раније, али зато Рубин немилице сипа новац и доводи појачања као на траци.

Од почетка прелазног рока, Рубин је потрошио прилично невероватних 32.650.000 евра на довођење појачања. То је више него што је цео остатак руске Премијер лиге издвојио за новајлије. А подсетимо да су ту клубови попут ЦСКА, Зенита, Локомотиве, Спартака, Ростова, Терека, Краснодара који нису имали финансијских проблема претходних сезона. Свих преосталих 15 клубова у лиги су потрошили тек нешто више од 23.000.000 евра.

Није тајна, руски клубови су у кризи. Чак и они најбогатији. Све што се на политичком плану дешава са Русијом, утиче и на фудбал. Откако су Русима уведене санкције Запада, рубља је доживела пад, привреда је у све већим проблемима, држава нуди приватизацију неких од најпрофитаблинијих компанија попут светског лидера у трговини дијамантима Алроса… Новца за фудбалске клубове је све мање. Чак се и моћни Зенит више не разбацује парама. Гаспром је заврнуо славине, продали су Хулка, иде и Аксел Вицел, појачања која јуре су далеко скромнијег педигреа… ЦСКА је ту једини стабилан, Спртак и Локомотива троше мање него раније, остали клубови далеко, далеко мање.

Па, шта се то онда дешава у Татарстану? Логичног објшањења нема, али евидентно је да се тамо догађају неке велике ствари.

После три разочаравајуће сезоне, Рубин опет жели титулу и прави тим који ће вратити шампионску круну у Казањ. Рубин је 2008. и 2009. освојио титуле у Русији са КурбаномБердијевим на клупи. Играо је Лигу шампиона, чак победио и Барселону на Камп Ноу. Али после тога је уследио пад. Треће, па шесто, па још једно шесто и претходне сезоне мршаво девето место на крају руског првенства су упалили аларм. Био је то знак да нешто треба да се мења, а у клубу су решили да промене све. Поготово што им је бивши тренер Бердијев са скромним Ростовом показао да провинција и даље може да се носи са богатим Московљанима и Гаспромовим мезимчетом из Санкт Петербурга.

Неко је у Казању решио да направи фудбалску перестројку. Прво су кренули од тренера. Платили су 1.500.000 евра обештећење за шпанског тренера Хавија Грасију (претходне две сезоне водио Малагу) и потом направили планове за прелазни рок. Шпанцу су почели да испуњавају жеље. Без обештећења је стигао штопер Серхио Санчез из Панатинаикоса. Био је то само увод. Убрзо је дошао и други штопер. Ајнтрахту из Франкфурта су платили 3.500.000 евра за одличног Карлоса Замбрана. Потом су за 4.000.000 евра купили десног бекаМорица Бауера из Грасхоперса. Из Виљареала је за 5.000.000 стигло десно крило Саму Гарсија, а потом и лево крило Максим Лестијен. Белгијанац је Ал Арабију плаћен 10.000.000 евра! Коначно, данас је потписао још један офанзивац. Платили су Гранади открупну клаузулу од 10.000.000 европских новчаница за нападача Рубена Рочињу. Практично, довели су половину тима.

Али највеће појачање није коштало ни копејку. Добили су натраг фудбалски дијамант. Реч је о Сардару Азмуну, који је прошле сезоне екплодирао на позајмици у Ростову и умало донео сензационалну титулу у град на Дону. “Ирански Меси” ће бити играч око којег ће се све вртети наредне сезоне и главни Рубинов адут у борби за титулу. Тешко да у овом тренутку постоји бољи играч од њега у руској Премијер лиги.

Ни то није све. Очекује се да наредних дана уговор са Рубином потише и камерунски везиста Алекс Сонг којег Барселона нуди бесплатни пошто му је истекла позајмица у Вест Хему. На листи жеља је и бразилски везоиста Сандро који је некада носио дрес Тотенхема, а тренутно је члан Квинс Парк Ренџерса.

Истовремено, играчки кадар је прочишћен од неуспешних појачања. Отерали су Мубарака Вакасоа у Панатиникос, отишао је и контоверзни Хрват Марко Ливаја, а права чистка тек следи после сукоба руководства са групом од 11 првотимаца. У тој групи су Динијар Биљалединов, Владимир Ђађун, Благој Георгијев, Крис Мавинга, Јан М’Вила… Људи који заузимају битна места на платном списку, али нису потребни новом тренеру. Они тренирају одвојено и жалили су се у отвореном писму да су дискриминисани. Рубин покушава да реши ситуацију. Да их прода, позајми или раскине уговоре. Само да им види леђа.

На руку клубу из Казања иду и најављене промене правила у руском такмичењу. До сада је важио закон 6+5. Сваки тим је у првих 11 морао да има шесторицу страна и петорицу руских фудбалера. То правила се ускоро мења. Само се још не зна који модел ће бити усвојен. Да ли 7+4 са додатним местом за странца? Или 15+10 према којем би клуб морао да има 15 регистрованих страних фудбалера и 10 домачих, али не би било ограничења што се тиче прве поставе.

Док остали руски клубови чекају и покушавају да стегну каиш, Рубин немилице троши новац и ниже појачања. Са актуелним играчким кадром и још неким најављеним појачањима, клуб из Татарстана ће догодине опет бити макар равноправан такмац у борби за титулу. А адут им је и што неће играти евроскупове и моћи ће да се искључиво фокусирају на домаћи фронт. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар