Ове "здраве" намирнице могу оштетити ваш ДНК

Како бисте заштитили свој ДНК од старења, треба да избегавате конзумацију одређених фитохемикалија које му могу нашкодити.

Здравље 19.07.2016 | 11:20
Ове "здраве" намирнице могу оштетити ваш ДНК
Да ли сте знали да целер и многе сличне биљке из исте породице, праве природне отрове познате као фурокумарини? Међу токсинима је и псорален, којим се брани од инсеката, а пошто постојећи вештачки пестициди убијају инсекте и пре него што нападну поврће, у целеру ових хемикалија има још више.

Ипак, целер није једини – и многе друге биљке које користимо у исхрани садрже опасне хемикалије макар у траговима. Представљамо вам намирнице које могу да оштете ваш ДНК:

Претерано горки краставци

 Кукурбитацини су високо токсичне природне хемикалије које оштећују ДНК и налазе се природно у поврћу попут краставаца. Оне су горког укуса, па ако је плод од ког сте направили салату горак, можда би било боље да га прескочите.

Велике количине кеља, прокеља и карфиола

Гоитрогени су фитохемикалије које се налазе у репи и сличном поврћу. Оне утичу на рад ваше тироидне жлезде и то тако што је спречавају да користи јод из хране. Зато треба избегавати узимање сирових купусњача, али на барене можете да навалите без проблема.

Кикирики

Микотоксини су хемикалије које производе гљивице. Афлатоксини су најпознатији међу њима, а производе их микроби Аспергиллус флавус. Осим што могу изазвати рак јетре, могу довести до урођених аномалија и директно оштетити ДНК.

Афлатоксини се обично налазе у житарицама које се складиште у великим мрачним и влажним магацинима, али и у кикирикију.

Суво воће

 Охратоксин А је још један микотоксин који производе микроби и као и афлатоксин, може оштетити ваш ДНК. У тело се обично уноси преко сушеног воћа и неприкладно складиштених житарица.

Такође, детектован је у више прилика у формулама за бебе, храни за малишане на бази житарица и јабука.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар