Пучисти планирали убиство Ердогана!?

Ал Јазеера је дошла у посјед докумената који откривају да су особе које су учествовале у покушају војног удара у Турској планирале ухапсити или убити предсједника Реџепа Таипа Ердогана. У препискама које су пучисти водили путем сервиса за поруке WхатсАпп налазе се детаљи о уклањању турског предсједника и имена 80 званичника који су требали да преузму власт након војног удара.

Свијет 18.07.2016 | 07:51
Пучисти планирали убиство Ердогана!?
Такође, садрже инструкције војним снагама да отворе ватру на полицијске службенике који би пружали отпор. Из њих се може и видјети да су међусобно комуницирале већином вође удара који су преносили наредбе даље, као и повратне информације.

Удар је требао почети касније, односно у три ујутро, али чини се да су информације процуриле и да су били принуђени кренути раније.

Директор Ал Јазеерине канцеларије у Истанбулу је потврдио да су три хеликоптера са 40 припадника специјалних снага упала у хотел у Мармарису, гдје је одсједао турски предсједник, а војници су га требали ухапсити или убити, наводи се у документима.

Међутим, Ердоган је напустио хотел приватним хеликоптером пола сата прије доласка одметнутих војника. Главни вођа покушаја удара био је генерал који је био командант ваздушних снага до 2015.

Предводници удара очекивали да ће их народ подржати "Документи до којих је дошла Ал Јазеера су вјерованто достављени из највишег врха Турске владе. У њима се наводи да је војни удар требао почети у 21:30 по локалном времену, заузимањем два највећа моста у Истанбулу и државне ТВ станице.

У исто вријеме, три хеликоптера и 40 војника требали су заузети хотел у Мармарису којем је боравио предсједник Ердоган", објашњава политички аналитичар Марwан Бисхара.

Најзанимљивији дио се односи на списак 80 особа које су требале заузети кључне позиције у држави након што се војни удар успјешно проведе, додаје.

"Удар је трајао отприлике шест сати и цијела ситуација је изгледала заиста чудно. Предводници удара су очекивали да ће их народ Турске масовно подржати и да ће им се остатак војних снага придружити. То се, наравно, није десило."

Предсједник Ердоган је замолио грађане да изађу на улице и остану тамо, јер сматра да криза још траје.

"Шест хиљада особа је до сада ухапшено, што указује на то да Ердоган можда користи ситуацију како би уклонио све критичаре његове владе", наводи Бисхара, додајући да још није извјесно којим ће правцем Турска кренути.

"Будућност те земље ће зависити од поновног успостављања истинске демократије, а сам процес мора бити политички. Ердоганова влада ће морати укључити све политичке станке у тај процес и осигурати отворену и озбиљну дискусију о будућности Турске. Битно је напоменути да се турска опозиција на самом почетку успротивила војном удару."

(Ал Џазира)

Коментари / 0

Оставите коментар