Токсичне алге гутају обале Флориде

Прва помисао на климатске промене за већину су разарајући торнадо, јаке суше или обилне поплаве, али промене климе, са собом доносе и неке мање познате, ипак подједнако катастрофалне последице. Са њима су се суочили становници градова на Флориди чије обале полако престају да буду бајковито место за сунчање.

Свијет 18.07.2016 | 08:10
Токсичне алге гутају обале Флориде
Обале Флориде прекрила је густа зелена маса. У питању су модрозелене алге или модрозелене бактерије, позанте и као цијанобактерије. Ове токсичне алге појавиле су се у јатим дуж обала Флориде крајем јуна, а њихов број је сваког дана све већи.

Научници су уверени да ова појава није случајна, чак напротив. Најстрашније је што ће са годинама и повећањем температуре опасне алге у далеко већем обиму прекрити не само обале Флориде, већ и друге делове америчке обале, а неки чак страхују и да би пијаћа вода могла бити угрожена.



Ове алге опасне су по животну околину и сматрају се загађивачем. Власти у оним деловима обале где су примећене забраниле су купање, али неколико пливача који су пливали на различитим деловима приобаља Флориде пријавили су повреде на кожи које личе на опекотине или озбиљне иритације и мучнину у стомаку након што су пливали у модрозеленој води.

Осим људи по које су токсичне и животна околина која је прва на удару, последице ће трпети и економија. Хотели у популарним летовалиштима на обалама Флориде све су празнији, а планиране резервације се отказају. Многе плаже дуж обале су затворене, па је мањи број туриста сасвим очекиван, али колико ће Флорида, која значајан део својих прикупља управо од туризма, нико још увек не може да процени.

Због чега су токсичне алге запоселе Флориду?

Током последњих месец дана, Флорида се константно суочава са повећањем температуре и обарењем рекорда када је просечна температура у питању за ово доба године, али и великим падавинама у претходном периоду.



- Када имате јако високе температуре, као што је то случај на Флориди последњих месец дана и обилне падавине, као што је то био случај у претходном периоду, онда имате савршене услове за раст и развој модрозелених бактерија. То последица су промене климе и постојаће и даље како се планета буде загревала - објашњава Роб Мур, научник из Националног центра за заштиту природних ресурса и додаје да је са овим проблемом јако тешко изаћи на крај јер су у питању организми који јако брзо расту.

Модрозелене алге нису проблем само обала Флориде. Језеро Ери такође се мучи са најездом ових токсичних алги и то већ неколико година уназад. У једном тренутку проблем је био тако озбиљан да је и санабдевање домаћинстава пијаћом водом било на кратко прекинуто.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар