Почела комеморација у Поточарима

Интонирањем химне БиХ, одавањем поште настрадалима, те обраћањем начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића, у Поточарима је почела комеморација Бошњацима из ове и других општина настрадалим у јулу 1995. године.

Република Српска 11.07.2016 | 07:26
Почела комеморација у Поточарима
Предвиђено је да се обрате и предсједник Хашког трибунала Кармел Агијус, предсједник Механизма за међународне кривичне судове Теодор Мерон, министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу, представник породица жртава и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Скуп у Поточарима за сада протиче без инцидената, посјетилаца је знатно мање него претходних година, али је више просјака и трговаца, јавио је дописник Срне.

Скуп обезбјеђује полиција Републике Српске уз подршку свих безбједносних агенција у БиХ.

Због одржавања овог скупа на снази је посебан режим саобраћаја на путевима према Сребреници и онима који не морају препоручује се да не иду до 15.00 часова према овој општини.

Након обраћања у комеморативној сали приступиће се полагању цвијећа и одавању поште погинулима у сакралном дијелу Меморијалног центра у Поточарима, а након тога, уз вјерски обред приступиће се укопу фрагмената 127 посмртних остатака идентификованих Бошњака.

Осим званичника из институција БиХ и Федерације БиХ, скупу присуствује амбасадор Велике Британије у БиХ Едвард Фергусон, шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, високи представник у БиХ Валентин Инцко и званичници из арапских земаља.