Хрватска најзаосталија држава Европске Уније

Након пада комунизма у Европи, Хрватска је поред Словеније, имала највеће шансе за успјешну транзицију и да постане богата модерна економија, али та шанса није искоришћена и сада је на дну листе земаља ЕУ, а по развијености су је претекле Пољска, Чешка или Словачка, које су некада биле далеко сиромашније, преноси Индекс.хр.

Регион 09.07.2016 | 07:47
Хрватска најзаосталија држава Европске Уније
Ускоро ће је престићи и Румунија, па ће уз Бугарску бити најслабије развијена чланица ЕУ, пише тај портал.

Недавно објављени подаци о  БДП по глави становника кориговани паритетом куповне моћи валута потврђују даљи пад Хрватске у односу на просјечну развијеност Европске уније.

Слаби раст од само 1,6 одсто у прошлој години, у односу на раст ЕУ од 2 одсто, погоршао је позицију Хрватске па је она пала са 59 одсто просјека ЕУ у 2014. на 58 одсто просјека прошле године.

Портал истиче да ако се анализирају трендови у посљедњих десет година види се да Хрватска стагнира, док земље источне Европе због квалитетних развојних политика имају снажан раст. Најснажнији раст развијености имале су Румунија, Литванија и Пољска.

Европска комисија у својим ранијим анализама сврстава Хрватску међу земље с најлошијим изгледима раста у дугом року.

Раст је ограничен прије свега због ниске стопе запослености, која је уз Грчку међу најнижим у ЕУ, а имају и врло низак раст продуктивности рада. Ако се томе дода и старење становништва, које смањује величину радно способног становништва, јасно је због чега су прогнозе лоше.

Проблем је и низак квалитет људског капитала, а резултати хрватских студената на ПИСА тесту - међународној процјени знања и вјештина на подручју математичке и читалачке писмености испод просјека су 65 земаља обухваћених испитивањем и међу најлошијима су у ЕУ.

Док су друге земље тражиле начине како да олакшају услове пословања и тако подстакну раст економије и запошљавање, Хрватска је тражила начин како да убије сваку економску активност, пише Индекс.

Осим што нису конкурентни када су у питању порези и разни намети, имају изузетно компликован правни оквир и слабу администрацију, која било какав пословни подухват претвара у пакао, наводи се у тексту и додаје да је штету коју је непријатељски расположена администрација нанијела Хрватској немогуће израчунати.

Тако је због пословног окружења Хрватска знатно слабија у односу на упоредиве земље, у привлачењу индустријских и извозно оријентисаних инвестиција, наводи портал.

Извор: Индеx.хр

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ја

09.07.2016 05:55

И опет идете тамо на црно радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кобац

09.07.2016 06:28

И можете замислити гдје смо ми након толико година још се ни злочин није ријешио тј ни смјеста се нисмо помакли још ратујемо на неки начин само што нефрцају чахуре никад боље као да живимо 1000 година па имамо времена за то учинимо нешто макар за сљедећу генерацију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дје ба

09.07.2016 07:33

Цуј Хрватска најзаосталија! Лазе портал. Онакав Конзм направили у фабрици Руди Цајавец! Из вана добро изгледа, нисам никад усао у њега. И нецу. Нисам никад усао ни у њихову лијепу, као да сам знао да је најзаосталија. Све у свему развалили су Југославију, а сад це развалити и Европску Унију. .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злоцини

09.07.2016 07:46

ЕУ то није висе брига. Они по враћају од Муслимана. Симбол социјалне помоћи, криминала и свег осталог. Рат у Босни је постао интерна ствар бивших република СФРЈ. РХ је примјер да чланство ништа не значи осим пореза државама чији сте држављани тј. Увида Шта имате, а нисте пријавили. ЕУ је о томе и ниста висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

09.07.2016 08:19

А, то је та свјетска криза о којој нам наса Зељкица стално прица. Сад кад видим графиконе све ми је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРН

09.07.2016 09:00

Зато су дали и зелено свјетло Србији да удје у ЕУ да не буду задњи.

ОДГОВОРИТЕ