Спорне акредитације образовних установа

Директор Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ Енвер Халиловић рекао је да знатан број високошколских установа у БиХ није акредитован, а да тек треба да почне акредитовање студијских програма појединачно.

Република Српска 07.07.2016 | 13:58
Спорне акредитације образовних установа
На данашњем округлом столу у Бањалуци о теми "Унапређење процеса акредитације високошколских установа у БиХ", Халиловић је апеловао да високошколске установе које нису ни започеле процес акредитације то учине што прије.

"Стандарди и смјернице за акредитацију су усвојени у мају на нивоу ЕУ, а ми смо их већ уградили у домаће акте. Измјене које су урађене односе се и на институције високог образовања и на нашу агенцију, али и на образовне власти. Данашњи округли сто је добродошао за размјену искустава о досадашњем процесу акредитације и отклањање потешкоћа које су се до сада јављале", рекао је Халиловић новинарима у Бањалуци.

Он каже да се, генерално гледано, не може бити задовољно стањем у високом образовању у БиХ, посебно издвајањима за научно-истраживачки рад која су, навео је, најнижа у Европи.

Директор Агенције за акредитацију високошколских установа Републике Српске Мирослав Бобрек рекао је да и у Српској постоје високе школе које нису акредитоване, али да је велики број највећих високошколских установа акредитован и да у њима студира 90 одсто укупног броја студената у Српској.

"Могло би се рећи да су високошколске установе у досадашњем процесу акредитације имале значајне активности на унапређивању свог функционисања према европским стандардима и критеријумима, првенствено, кроз већи фокус на квалитет рада, наставе и организовања високошколске установе", истакао је Бобрек.

Он је нагласио да су на високошколским установама мањи проблем материјални ресурси, а више кадровски, у смислу да недостаје наставног кадра, те да је поступак избора наставног кадра доста непоуздан.

Акредитација је потврда стандарда квалитета рада високошколске установе у складу са критеријумима за акредитацију високошколских установа у БиХ и стандардима и смјерницама за осигурање квалитета у европском простору високог образовања.

У регистар акредитованих високошколских установа у БиХ до сада је уписано 20 високошколских установа у БиХ, а 18 их је у процесу акредитације.

У Републици Српској од 22 лиценциране високошколске установе до сада је акредитовано 12, а двије акредитације су у току.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

бијељина

07.07.2016 12:14

Све сем дрзавних треба укинути то је зло мисле да су несто заврсили а не знају како се зову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

07.07.2016 12:43

Ја сам се мучио да завршим државни, а знам човјека који је купио диплому и сада је он тобоже неки руководилац у државној фирми. Ма фуј!

Name

соне

07.07.2016 12:44

Не лапрдај. Причаш глупости. Знам их ја колико хоћеш који су полуписмени, а завршили државне факултете.

Name

Ацо

07.07.2016 13:30

Ни дрзавни , а ни приватни нису мјерило за памет. Ето Сесеља заврсио све сто се могло, а осто тупан.

Name

БЛ

07.07.2016 13:37

А ти си вјероватно завршио приватни па си писмен. Шта мислиш да упоредимо полуписмене са државних факултета са твојим "писменим" са приватних па да сумирамо крајњи резултат?

Name

ре

07.07.2016 13:47

Па по вама са државним се не ради нигдје а са приватним дје год хоћеш.. па демантујете сами себе болиди!! Болесника што су завршили државни и глупача што су јахале по проф знам колико хоћеш

Name

Ђорђе

07.07.2016 14:02

Студирам паралелно и на приватном и на јавном факултету. Много више рада и труда сам уложио на приватном факултету, нешто мање на јавном. На оба факултета општи просјек ми је изнад 9.5. Али опет - све је од факултета до факултета.

Name

предраг

07.07.2016 15:31

А Ђорђе краљу, ти основну школу си вјероватно тешко завршио. Како можеш тако с.ати. Изгледа по теби са приватником нема зајебанције. Стиди се тога што си избацио кроз уста.

Name

бум бум

07.07.2016 16:33

Знате ли и једног СТРУЧЊАКА ,из било које области,који је завршио факултет на бањалучком универзитету.

Name

ре бум

07.07.2016 17:16

Бум бум ја не знам ни једног, ко заврси бањалучки универзитет може само да бљује по приватним школама, јадно

Name

Слобомир

07.07.2016 13:06

Зна ли неко да ли Павловић факултет још ради после афере и ста ја са тим ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент

07.07.2016 14:00

Пише се да ради...Не долазите, професори нису примили пола године плату.

Name

ПФ

07.07.2016 20:59

Павловића факултет је идеалан за оне који имају пара а немисле учити. Плати школарину и диплома је гарантована. Тежа је свака средња школа од садашњег Павловића факултета. Некад је то било другачије.

Name

Маре

07.07.2016 14:57

Поједини цак и дрзавни факултети су просли кроз акредитацију која нити је добро нити адекватно урадјена.Како мозе бити акредитован факултет који има само 4-5 професора на студијском програму који нпр зиве у граду гдје је лоциран факултет. А онда јос боље када загребете у теме радова за докторат тих истих професора који зиве у том граду видите да то није никакав науцни рад.У рангу су студентског рада на западу. Наси факултети су ту да би "појединци " зарадјивали озбиљан новац кроз трансе из будзета и медјународне нпр Темпус пројекте. Родитељи нису свјесни да им дјеца ниста не науце заврсавајуци кобајаги озбиљне факултете.Ал кога брига све то? Нек се котрља.Цаст факултетима из БЛ.

ОДГОВОРИТЕ