Србац: Не заборављају погинуле борце

Припадници Другог пјешедијског батаљона Србачке лаке бригаде протеклог викенда на свечан и достојанствен начин обиљежили су годишњицу своје јединице и тим поводом одали дужну пошту погинулим саборцима. Свечаност је почела полагањем цвијећа и паљењем свијећа на спомен-обиљежјима погинулих чланова овог батаљона у Српцу и Повеличу, а делегација ове јединице одала је пошту и седморици неидентификованих бораца који се налазе у заједничкој спомен-гробници на Градском гробљу.

Република Српска 04.07.2016 | 15:00
Србац: Не заборављају погинуле борце
Потом је по традицији настављено дружење припадника Другог батаљона и чланова породица погинулих бораца, којем су присуствовали и представници осталих борачких категорија и удружења ове општине.

На пријеђени ратни пут успомене је евоцирао један од команданата јединице Драган Алексић, који је притом нагласио храбро и достојанствено држање његових сабораца на одбрамбеној линији, када је их је на возучко-озренском ратишту напао десетороструко бројнији непријатељ са одредима муџахедина и осталих бјелосвјетских фанатика и када су претрпјели значајне губитке приликом егзодуса српског народа са Возиће и Озрена.



„Храбре борце који су пали на одбрамбеној линији, али и жртве цивилног становништва не смијемо никада заборавити", нагласио је Алексић и изразио дивљење што је том приликом показана велика храброст и право витештво српског борца.

Погинули борци и њихове породице не смију бити заборављене док трају овакве манифестације, рекао је један од команданата ове јединице Зоран Ђукић и позвао потомке бораца да наставе ову традицију.



„Из године у годину све нас је мање. Ево за последњих годину дана тројица нису међу живима. Зато ме радује да је међу нама борцима све више њихових очева, дјеце и унучади, а то и јесте основни циљ нашег окупљања, да се прича о прошлом наметнутом рату и да се ратни пут којим смо прошли не прекине, да се преноси са кољена на кољено“, рекао је Ђукић.

Дружење је настављено, а читаву манифестацију припадници Другог батаљона сами су финансирали.

БН телевизија/С. К.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

04.07.2016 18:36

Свим палим градјанима србацке Опстине који зивот свој изгубисе у борби за КРСТ цасни и Слободу златну нека је вјецни спомен медју нама. Бог да њима дусу прости. Слава им и хвала за све добро које они уцинисе у зивоту своме за спас и Васкрс СРБства и СРБије!

ОДГОВОРИТЕ