Што прије усвојити буџете у пет општина

Министарство управе и локалне самоуправе Републике Српске затражило је од Правобранилаштва Српске изрицање мјере привременог финансирања за Ново Горажде, Трново, Градишку, Србац и Језеро.

Република Српска 04.07.2016 | 13:00
Што прије усвојити буџете у пет општина
Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је ријеч о привременој мјери која ће важити до усвајања буџета ових локалних заједница за ову годину.

"Привремена мјера је копија посљедњег усвојеног буџета и она нема ставку за локалне изборе који нам слиједе, тако да ту можемо очекивати одређене проблеме", рекла је Решићева новинарима у Бањалуци апелујући да локалне заједнице што прије усвоје локалне буџете.

Решићева је појаснила да се ресорно министарство одлучило на тражење мјере привременог финансирања управо због неусвајања буџета ових локалних заједница и нефункционисања локалних власти у тим локалним заједницама.

Према њеним ријечима, општина Трново има посљедњи усвојен буџет из 2014. године, а општине Ново Горажде, Србац, Градишка и Језеро из 2015. године.

Решићева је додала да у Српцу и Градишци постоји проблем због промјене скупштинских већина, истичући да скупштинске већине у овим локалним заједницама постоје, али да је кључни проблем недостатак комуникације између начелника и локалних парламената.

Када су конкретно финансије у питању, Решићева је додала да општина Ново Горажде има проблем са буџетом и честим блокадама рачуна због судских пресуда, те да би ова општина једина у наредним данима требало да усвоји буџет.

Решићева је подсјетила да се мјера привременог финансирања изрицала и у ранијим годинама локалним заједницама које су имале проблема са усвајањем буџета, а да би проблем требало да буде ријешен доношењем нових законских рјешења о локалној самоуправи.

"Текст нових закона ћемо понудити Влади у наредним данима. По тим законима свако неодржавање сједнице скупштине општине дуже од шест мјесеци из било којег разлога значиће распуштање тог тијала и нове изборе", истакла је Решићева.

Министар упарве и локалне самоуоправе Српске нагласила је да грађани не смију бити таоци нефункционисања локалних власти, те да је управо циљ нових законских рјешења да се тако нешто предуприједи.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар