Ердоган пушта Русе у НАТО базу

Турска је спремна да дозволи Русији да користи НАТО војну базу Инчирлик за операције у Сирији, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Свијет 04.07.2016 | 10:20
Ердоган пушта Русе у НАТО базу
Русија положаје Исламске државе тренутно напада из базе Хмеимим у сиријској провинцији Латакији.

"Зелено светло" за улазак руске војске у Инчирлик би могло да има много већег одјека на Западу него у самој Сирији, јер ту базу већ користе снаге НАТО и тамо су лоцирани војници и авиони САД, Немачке и Велике Британије.

"Ми можемо да сарађујемо са било ким у борби против терориста Исламске државе. Као што знате, отворили смо врата базе Инчирлик за свакога ко жели да учествује у активној борби против ИД. Зашто да не сарађујемо и са Русијом? Терористи су наш заједнички непријатељ и сви би требало да се боримо против њега. Мој колега Сергеј Лавров и ја смо се сагласили око тога", рекао је Чавушоглу за ТРТ Хабер.

Чавушоглу је након разговора са руским колегом у Сочију рекао и да ће се председници две земље састати крајем месеца или почетком августа.

Ово је нови корак у "великом помирењу" Русије и Турске, које је иницирано извињењем председника Турске Тајипа Ердогана, након чега је Владимир Путин наложио да се укину санкције према Турској.

Убрзо је било још неколико сигнала наглог отопљавања односа две земље, а недавно је дошло и до сукоба на линији Турска-Немачка баш око ове базе, јер је делегацији из Берлина "забрањена" посета, уз оцену да "није примерено да се одржавају политичке посете у војној бази".

Извор: Б92

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

образ

04.07.2016 09:58

Старо правило,кад подјес у Турску понеси пара и припреми гузицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

врс рви

04.07.2016 11:57

Сада је обрнуто. Турци су већ изгубили и губе огромне своте новца од Русије и сада су припемили и образ и гузицу да то врате.

Name

ре врс

04.07.2016 13:31

Ма ста реце јадо па сад бас нико неце у турску кад руси долазе оне пјандуре ником нису потребне сад је бас фино кад сам био

Name

врс рви

05.07.2016 07:32

Видим како их неће, ако си ћорав и ограничен крив си ти и мајка природа. Турци се још увјек гађају парадизима које су извозили у Турску да не пишем о осталом. То што је теби било "фино" Турцима није. Изгледа да си јео тамо парадаиз па си јефтино прошао. Овај израз "пијандуре" само говори колико мрзиш Русе али ипак те "пијандуре" су трошиле милионе тамо. Не требају њима парадаизари као ти. Мора да су наредили да и ти поставиш гу**цу. Могу замислити како су само из љубави према Русима Турцима понудили војну базу. Изгледа да су сада и "на кољенима" :)))

Name

Креле

04.07.2016 12:49

Није тако. Нити једног ( Путина ) нити другога ( Ердогана) запад не подноси. Не преостаје им ништа друго него да заједно сарадују.Наравно да обадвије земје имају користи од тога.

ОДГОВОРИТЕ