Знали су да је џихадиста, па зашто тога нема у досијеу?

Белгијске власти нису на време проследиле кључне информације о једином преживелом нападачу који је учествовао у терористичким нападима у Паризу прошле године.

Свијет 04.07.2016 | 08:00
Знали су да је џихадиста, па зашто тога нема у досијеу?
Ради се о Салаху Абдесламу, припаднику Исламске државе који је месецима био у бекству, изјавили су француски парламентарци.

Да су те информације раније прослеђене француским властима, Абдеслам је могао да буде ухапшен само неколико сати након крвавог напада 13. новембра 2015. у Паризу, у којем је убијено 130 људи, али је уместо тога провео у бекству чак четири месеца, пренела је агенција АФП.

Француска полиција је на контролном пункту у Паризу прегледала Абдесламу документе јутро после напада, али га је пустила 30 минута касније јер се он није налазио на њиховом списку осумњичених.

Око сат времена касније су белгијске власти обавестиле француску полицију да је Абдеслам повезан са џихадистима, након чега је издат налог за његово хапшење, али је он до тада већ нестао.

"Белгијске власти су знале да је Салах Абдеслам члан џихадистичког покрета, па зашто се та информација није налазила у досијеу?", навео је француски парламентарац и извесилац парламентарне комисије за терористички напад у Паризу, Себастјан Пјетрасанта.

Абдеслам је на крају ухапшен у Бриселу 18. марта, након што је четири месеца био најтраженији човек у Европи.

Француско тужилаштво верује да је он био задужен за логистику координисаног низа напада у париским кафићима, концертној дворани "Батаклан" и стадиону, који су били испланирани у Бриселу.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А сто да га апсе кад је он њихов цовек!

04.07.2016 06:17

Плаценик, ватикански!

ОДГОВОРИТЕ