Откривен идентитет Зодијака, најпознатијег серијског убице?

Истражујући једног серијског убицу, детектив је дошао до информација које су га шокирале. Схватио је да би могао бити на трагу откривања вероватно најпознатијег неоткривеног серијског убице у америчкој историји - Зодијака.

Свијет 03.07.2016 | 20:00
Откривен идентитет Зодијака, најпознатијег серијског убице?
Сумњичави потези и понављајући мотиви великог броја нерешених случаја нагнали су детектива да копа даље, дубље, све док није пронашао понављајући узорак, једно име. Написао му је писмо у ком је тражио признање. Ускоро, убоица је одговорио.

Звучи као тизер за нови психолошки трилер, али ова прича је истинита. Прича о Едварду Вејну Едвардсу, који је према исказима бившег детектива ФБИ, Џона Камерона , најближе профилу култног америчког убице - Зодијака.

Едвард Вејн Едвардс службено је проглашен кривим за пет убистава током свог живота, али детектив Камерон сматра како је Едвардс убио још 100 људи, те да је и непосредно учествовао у многим убиствима тако што би припремио убицу и терен за савршено убиство.

Камерон и Едвардс размењивали су писма пуних девет месеци док Едвардс није умро 2011. у 77. година.

Камерон је уверен да је управо Едвардс одговоран за неке од најпознатијих случајева убистава у свету забележени последњих пола века, укључујући троструко убиство у западном Мемфису, убиство Терезе Халбах и случај Ремзи, као сви случајеви с потписом Зодијака.

Звучи прилично невероватно, све док не погледате доказе и схватите да Камеронова теорија има пуно смисла. Да у том убици има још нешто, Камерон је схватио 2010. године након што је прочитао његову аутобиографску књигу из 1972. 'Метаморфозе окривљеника: Истинит живот Еда Едвардса' у којој Едвардс на ироничан начин пише о окривљенику који се преобратио. Камерон је открио како је у књизи Едвардс описивао догађаје на датуме који су се поклапали с неким нерешеним убиствима.



“Извукао сам све текстове о тим убиствима, а с обзиром да сам у то време радио у затвору у којем је био смештен, направио сам хронологију догађаја те му послао писмо у ком сам тражио да призна злочине. Тако је наша комуникација започела, а завршила с игром која је трајала пуних девет месеци. Играјући његову игру Едвардс ми је показао ширу слику у којој је Зодијак заузимао тек мали део.

Дописујући се с убицом, Камерон је почео да повезује догађаје, места, датуме и нерешене случајеве током неколико деценија. Све је полако долазило на своје место.

“Стално ми је говорио како не знамо целу причу, да је Зодијак целог свог живота помагао људима да изврше оно што су наумили” испричао је Камерон и додао како је Едвардс био ”обредни” убица, односно убијао је на посебне датуме повезане с религијом, као што су католички празници, амерички празници, важни датуми у његовом животу попут мајчиног рођендана или датума њене смрти.

Датум који је означио потпуно расвјетљење случаја за Камерона, био је датум убиства Терезе Халбах, убијене на Ноћ вештица.

Едвардс је у то време живео на сат времена од места убиства, а већ је раније убијао на том подручју, што је описао и у својој књизи. Да није било његове кћери која је цео случај пријавила полицији, можда Халбах не би била његова последња жртва. Његова је кћер, гледајући документарну емисију о убиствима у Висконсину из 1980. године у којима се описивао начин на који је жена убијена, препознала је причу коју је њен отац причао њој и брату, те га пријавила полицији.

Полиција је ускоро пронашла доказе о његовој умјешаности у убиство за које је окривљен Стивен Ејвери, новинар црне хронике који је годинама покушавао открити идентитет Зодијака. Едвардс му је те ноћи послао поруку у којој му је навео где се налазе трагови који упућују на прави идентитет убице. У поруци су се скривала три броја 6, 14 и 33, које је Камерон повезао с Едвардсовим датумом рођења.

“Када је идентификован 2010. године као серијски убица полицајци широм САД су га препознали. Испоставило се да је 1950-их био амерички доушник. То је био разлог због којег је с Едом увек било тешко комуницирати. Све нас је преварио, а управо је то оно што је Зодијак радио. Слагао је слагалицу и од свих нас направио будале'” рекао је Камерон за аустралијски Неwс.цом.ау.

Иначе, редитељ Дејвид Финчер је 2007. године снимио филм о Зодијаку са Џеком Гиленхолом у главној улози, а поред њега, у филму глуме Роберт Дауни Џуниор и Марк Руфало.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар