"Фајл 17" крије коначну истину о нападу 9/11?

Америчка влада скинула је ознаку поверљиво са извештаја на којем се налази листа од 30 особа које истражитељи траже ради нових доказа о напау 11. септембра.

Свијет 03.07.2016 | 17:52
"Фајл 17" крије коначну истину о нападу 9/11?
Документ познатији као “Фајл 17” могао би да открије шта пише у тајних 28 страница извештаја о терористичим нападима на Њујорк и Вашингтон, а који наводно доказује умешаност Саудијаца.

“Много података из Фајла 17 је написано на основу онога што пише у тих 28 страна”, рекао је бивши сенатор Флориде Боб Грејам.

Грејам верује да су нападачи имали значајну везу са Саудијском Арабијом.

“У том документу пише ‘Ево, још додатних питања на која нема одговора и зашто верујемо да би Комисија о 9/11, ФБИ и ЦИА требало да пронађу одговоре“, додао је Грејам.

Међу 30 имена су и Фахад ал-Тумари и Омар ал-Бајуми.

Ал-Тумари је имам у једној џамији у Кулверу у Калифорнији, а осумњичен је да је помагао нападачима.

Саудијац Ал-Бајуми је такође наводно помагао терористима у Сан Дијегу 2000. године.

“Ал Бајуми има значајне везе са саудијском владом и многи припадници локалне заједнице муслимана у Сан Дијегу верују да је он заправо саудијски обавештајац“, пише у извештају.

Ал Бајуми је напустио САД неколико недеља пре напада.

Раније је шеф ЦИА Џон Бренан рекао да ће 28 страна извештаја бити објављени, али да они не садрже доказе о томе да је Саудијска Арабија умешана.

“Верујем да ће тих 28 страна да буду објављени и то подржавам јер ће тада сви видети да Саудијци немају везе с тим“, рекао је Бранан.

Председник САД Барак Обама наредио је да се скине ознака поверљиво са тог дела извештаја још 2014. године. Објављивање је раније блокирао Џорџ Буш, јер наводно није желео да ремети односе САД и Саудијске Арабије.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

врс рви

04.07.2016 12:18

Зашто не питају Путина, то је једноставније. Човјек их је љубазно упозорио на могући напад јер су то руске тајне службе одкриле. Питање је да ли су то случајно или намјерно игнорисали јер је Путин запријетио да ће објавити ко је све умјешан у то. Ово ми се чини као објашњење да се Црква у Њујорку запалила од свијећа?! ФБИ и ЦИА праве мистерију од свега јер у сваком случају имају "руке завучене до рамена".

ОДГОВОРИТЕ