Зукорлић: ИСИЛ-у смета моје помириње

Народни посланик Бошњачке демократске заједнице у Скупштини Србије Муамер Зукорлић каже да је надлежним органима проследио неколико иницијалних информација које је добио поводом позива присталица Исламске државе да га убију.

Република Српска 03.07.2016 | 16:14
Зукорлић: ИСИЛ-у смета моје помириње
Сарајевски портал сафф.ба пренео је вест и видео снимак медијског сервиса такозване Исламске државе ’Фурат Медија’ у којем позива своје присталице да убију Зукорлића.

На снимку Зукорлића оптужују да је издао ислам, јер се пред последње изборе одрекао позиције главног муфтије Исламске заједнице у Србији и постао политичар, али и зато што је позивао муслимане да гласају на изборима и прихватио да буде посланик у хришћанској земљи.

Зукорлић је за РСЕ рекао да је ових дана у непрестаној комуникацији са надлежним органима, јер је ове претње захтевају темељно бављење истрагом и проценом његове безбедности.



Он појашњава да му ативисти Исламске државе замерају то што је уласком у парламент Србије признао “неверничке органе“, јер они у својој идеологији не признају системе који су организовани по савременим стандардима демократије.

„Њима смета и моје мировњачко и помиритељско опредељење у бављењу политиком, које сам прокламовао још пре избора и којем остајем доследан. Смета им када неко представља муслиманску културу оригинално, умерено, без насиља, мржње и искључивости, јер они насиљем и мржњом желе да поделе друштво на крајности. Сметају им умерене опције, посебно ако долазе од некога ко је препознатљив као представник муслимана, ко је верски учен и способан да тумачи ислам, а ко још све то имплементира кроз цивилизацијске активности у овом случају кроз политичку активност. У том случају се њима смањује круг деловања, јер се потврдјује могућност да муслимани могу бити интегративни фактор и тамо где нису у већини, где могу бити конструктивни, где се могу исказати у сопственој култури и вери, не одричући је се, а опет се не сукобећи се са другима”, каже Зукорлић, чије је недавно именовање за председника Одбора за образовање изазвалу бројну осуду јавности .

Он додаје да ће након свега појачати сопствену опрезност, а да идеје и циљеве за које се залаже неће мењати.

„Терор има циљ да натера људе да мењају своје ставове и свака промена би значила уступање таквима, који би само још више добили вољу да тероришу људе и да терорисањем остварују своје нечасне циљеве”, тврди Зукорлић, који је и раније добијао претње од вехабија.

Према последњим подацима о броју грађана Србије који су ратовали у Сирији и Ираку, а које је, Безбедносно-информативна агенција саопштила пре нешто више од годину дана, у питању је око 20 људи.

Извршни директор невладине организације “Урбан ин” и познавалац санџачких приликаСеад Биберовић подвлачи да је заштита за Зукорлића неопходна уколико полиција утврди да претње долазе од људи који су спремни да их испуне.



Истовремено, подсећа на моменте у политичкој каријери Зуколића. У сврхе свог политичког продора ни до сада се није устезао да користи верске адуте, због чега Биберовић страхује да би и овај инцидент могао са Зукорлићеве стране да буде употребљен зарад политичке промоције.

Он додаје да је превенција главно оружје у борби против насилног екстремизма и радикализма, кроз коју децу и младе треба едуковати да постану јаке личности које ће разликовати ислам, као и да ово што ради Исламска држава није ислам.

Исламолог, један од оснивача и директор Балканског центра за Блиски исток Иван ЕјубКостић сматра да претње Исламске државе треба схватити веома озбиљно, јер су њени активисти последњих недеља почели да извршавају атентате одређених личности, који су им препрека за регрутацију нових бораца.

“У Пакистану је пре две недеље убијен један од најчувенијих суфијских певача, као и један глумац. Ова тактика јесте нека врста застрашивања, али преко ње не треба прелазити олако и треба је схватати веома озбиљно. Они веома промишљено бирају личности којима упућују претње, јер су у овом видео снимку осим Зукорлића прозвали и Сафета Кудузовића, Џевада Голоша, Елведина Пезића и друге даије мисионаре), који спадају у еминентне и видјеније људе у умереним селефијским круговима. Они не заговарају идеју Исламске државе и свега онога што она чини, него се веома снажно томе супростављају. Као што видимо њихове прве мете за одстрел су муслимани, друге они муслимани који могу да се схвате да су традиционалнији - што је књишки пример онога што су и многобројна истраживања показала, а то је да су њима првенствено непријатељи муслимани, а не немуслимани”, појашњава Костић за РСЕ.

Он истиче да Зукорлић скидањем ахмедије и уласком у политичке воде није учинио никакав основ да би неко позвао на његово убиство, јер тај чин не може никога да сврста у неверника.

Извор: РСЕ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рашка

03.07.2016 14:23

Пазите сад: да нам није свеже сећање на све што је овај муфтија радио и говорио, распиривао националне страсти муслимана и долевао уље на ватру, још би смо били у прилици да га сажалевамо због његове наводне личне угрожености. А овако...овако остаје велика, велика сумња да је ово све игра овог фундаменталисте који је напрасно почео да наступа са секуларних позиција. Неће да може, што би рекао Шојић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.07.2016 17:58

Има ли који цитат овог муфтије гдје позива на мрзњу и сукобе.

Name

РеРашка

04.07.2016 23:14

Мораш прво код муфтије па хећиму и бићеш ОК

ОДГОВОРИТЕ