Путин и Ердоган 40 минута на вези

Руски председник Владимир Путин назвао је телефоном турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Њихов први разговор након седам месеци трајао је 40 минута.

Свијет 29.06.2016 | 15:40
Путин и Ердоган 40 минута на вези
Телевизијска мрежа ЦНН на турском језику објавила је да су се руски и турски председник договорили да се лично састану у најкраћем могућем року.

Турски извори блиски Ердогану наводе и да је разговор двојице председника био "веома продуктиван и позитиван".

Путин и Ердоган су у разговору истакли да је потребно предузети неопходне кораке да би се оживели руско-турски односи, саопштила је канцеларија турског председника.

Они су током разговора изразили одлучност да се боре против тероризма, додаје се у саопштењу.

Путин и Ердоган највероватније ће се састати на маргинама предстојећег самита Г-20 у Кини, јавиле су агенције, позивајући се на неименоване турске званичнике.

Позивајући се на неименоване изворе из председништва у Анкари, Ројтерс је навео да ће се они састати пре и током самита Г-20 у септембру у Кини.

Истовремено, неименовани турски званичник је за АФП рекао да ће састанак бити одржан на маргинама тог самита.

Како је објављено, Путин је након разговора наложио да се започне "нормализација" трговине са Турском.

Портпарол Кремља Дмитри Песков раније је рекао да се очекује да ће Путин лично изјавити саучешће турском председнику поводом трагедије која се у уторак одиграла на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу када су бомбаши самоубице извели напад и усмртили више од 40 људи, а ранили више од 200 особа.

Први разговор два председника одвија се после седам месеци, колико су односи две земље затегнути пошто је Турска оборила руски војни авион који је учествовао у операцијама у Сирији.

Ердоган се ове седмице извинио Путину за смрт руског пилота, а Песков је оценио да је то веома важан корак ка нормализацији односа.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боxон

29.06.2016 14:18

Ето, а мени говоре да пуно причам на телефон!

ОДГОВОРИТЕ
Name

владо СРБИН

29.06.2016 22:44

ЦАМИЛЕ онај из сребренице видис будало твој Ердоган извини се а ти болан запео е нецу зват Вуцица оцу наркомана Ћеду и такоти опет Ћедо у Сребреници ма несто контам дал би позво Путина несрецо једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

економија

30.06.2016 00:07

Одоше паприке и парадајз за русију, а руси за анталију. А ми одосмо у к...ц

ОДГОВОРИТЕ
Name

гх

30.06.2016 04:32

У Путина јос увијек телефон са гајтаном

ОДГОВОРИТЕ