Је ли она храбро срце модерне Шкотске?

Никола Стерџон (45), прва жена премијер у историји Шкотске можда ће успети у ономе у чему многи мушкарци пре ње нису: предводиће отцепљење од Велике Британије.

Свијет 29.06.2016 | 07:59
Је ли она храбро срце модерне Шкотске?
На место премијера дошла је у најтежем тренутку, после референдума 2014. године на ком је њена Шкотска национална партија доживела пораз пошто народ није усвојио иницијативу за отцепљење од Британије.
 
Данас, две године касније, Стерџон је на путу да ипак оствари циљ свог ментора и претходника Алекса Салмонда, и поведе Шкотску стазом самосталности и независности, право ка Европској унији.

Борац за Шкотску

Након што је Велика Британија већински изгласала излазак из ЕУ, Никола Стерџон није губила време. Одмах се окренула лобирању у Бриселу како би што пре прокрчила пут својој земљи ка останку или поновном учлањењу у ЕУ. Премијерка је испунила вољу свог народа, који је убедљиво гласао за останак у Европској унији.

"Ја радим оно што је најбоље за моју земљу. Нико нема право да стоји на путу шкотског референдума о отцепљењу уколико народ то жели", рекла је Стерџон.

Питање нафте


Ипак, пут до отцепљења биће трновит. Један од главних разлога за то су нафта и гас. Велика Британија је једна од ретких земаља у Европи која не зависи од руске нафте и гаса захваљујући резервама у Северном мору.

Највећи део тих резерви, чак 90 одсто, налази се у територијалним водама Шкотске.

Међутим, уколико се отцепи, Шкотској не би припале све резерве, јер приходи од нафтних платформи не иду у земљу која им је најближа, већ се равномерно распоређују у буџет Велике Британије, те би ту евидентно настао спор.

Велики дуг

Поред тога што се у предикцијама о независности ослања на приход од нафте који ће тешко инкасирати, а и то што заради биће занемарљиво због срозане цене тог енергента, Шкотска има и поприличан дуг, који би према прогнозама економских стручњака са Острва могао да нарасте и до 60 милијарди евра до 2020. године.

Упркос свим препрекама, Никола Стерџон храбро иде ка свом циљу: да Шкотска буде део ЕУ.



Извор: Блиц
Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар