Истанбул: Десетине погинулих и рањених

Најмање 28 људи је убијено, а десетине повређене у експлозији на аеродрому "Ататурк" у Истанбулу, јавља агенција Реутерс, позивајући се на турске званичнике и медије.

Свијет 29.06.2016 | 00:10
Истанбул: Десетине погинулих и рањених
Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган одржао је хитан састанак са премијером и највишим званичницима оружаних снага у председничкој палати у Анкари.

Подаци о нападачима су контрадикторни. Гувернер Истанбула Васип Хашин изјавио је да је најмање 60 повређених, те да су напад највероватније извела тројица бомбаша самоубица.

Реутерс јавља, позивајући се на изјаве сведока и турске званичнике да су била два нападача.


Улаз у аеродром након експлозије

Међутим, обраћајући се посланицима у парламенту, министар правде Турске Бекир Боздаг је рекао да на основу првих информација које има може само потврдити да је у питању један нападач.

"Према информацијама које сам добио до сада, терориста је најпре отворио ватру на улазу на међународни терминал аеродрома 'Ататурк' а затим се разнео експлозивом", рекао је за ЦНН Турске.


Кола Хитне помоћи одвозе повређене са аеродрома "Ататурк" у Истанбулу, 28. јун 2016.

Полиција је, како јавља ББЦ, испалила хице да "неутралише" осумњичене.

На аеродрому су амбулантна возила, а сведоци су раније медијима рекли да су и такси возила одвозила повређене са аеродрома.

Део летова ка аеродрому "Ататурк" је преусмерен након напада, изјавио је један од званичника додајући да још није јасно који летови ће бити отказани.

Реутерс јавља да је аеродром евакуисан након напада.


Долазак турских званичника на аеродром после напада, Истанбул, 28. јун 2016.

Недавни бомбашки напади у Турској довођени су у везу са курдским побуњеницима и са Исламском државом Ирака и Леванта (ИДИЛ).

Брига за безбедност и бојкот Русије погодили су туристички сектор Турске ове године.

"Ататурк" је највећи и најпрометнији аеродором у Турској.

Прошле године кроз њега је прошло више од 61 милион путника. Тиме је надмашио франкфуртски и пласирао се међу три најпрометнија аеродрома у Европи, одмах иза лондонског Хеатхроwа и париског "Цхарлес де Гаулле".

У децембру прошле године, догодила се експлозија на другом истанбулском аердорому “Сабиха Гокчен” у којој је страдала једна особа.

У последњем нападу у Турској, који се догодио почетком јуна, бомба подметнута испод полицијског аутобуса усмртила је 11 и ранила 36 људи у главној туристичкој зони Истанбула.

У безбедносној брошури за путнике које је Стејт Дипартмент (Стате Департмент) објавио у марту, а допунио подацима у понедељак, грађанима САД се саветује појачан опрез приликом посете Турској, као и током обиласка јавних површина, нарочито оних најпримамљивијих за туристе.



Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Золе

29.06.2016 00:21

Тероризам нема вјере ни граница. Саучешће фамилијама невиних жртава .

ОДГОВОРИТЕ