Путин сутра шаље Србији два хеликоптера 'ми 17'

Два хеликоптера "ми 17" само су почетак раније уговорене испоруке руске војне технике и опреме Србији. Вучић са Путином крајем маја у Москви договорио најповољније могуће услове.

Србија 27.06.2016 | 14:02
Путин сутра шаље Србији два хеликоптера 'ми 17'
Два руска хеликоптера "ми-17" биће испоручена Србији сутра рано ујутро, на Видовдан, сазнаје Информер! Испорука ових летелица само је почетак реализације раније уговореног аранжмана о опремању српских оружаних снага руском војном техником и опремом.

Како сазнајемо, хеликотери 'ми 17' слетеће у Србију у ноћи између 27. и 28. јуна, а примопредаји летелица највероватније ће присуствовати и премијер Александар Вучић лично.

Ова два хеликоптера су само почетак испоруке руске ратне технике. Како смо раније већ писали, постигнут је договор и да српска војска добије најсавременије руске ракетне системе типа "смерч" и "ураган".

Чување неутралности

Реализација историјског војно-техничког споразума са Русијом значи да Србија постаје све озбиљнија војна сила у региону.

"Србија, за коју председник Путин стално наглашава да је последњи руски савезник на Балкану, може да рачуна на посебне услове набавке наоружања. То значи да за Београд не важе тржишне цене и услови, а Русија ће у сваком смислу, па и финансијском, максимално изаћи у сусрет" истиче Информеров саговорник, дипломата близак Кремљу.

Он није могао да открије конкретне финансијске услове испоруке, али уверава да Србија "сасвим сигурно неће платити тржишну цену":

"Руска страна је врло флексибилна у овом аранжману... Уосталом, председник Путин је обећао помоћ у случају претње НАТО. То наравно не значи да се Србија сврстава у војни блок или савез, али значи да је Србија земља којој братски помажемо. Наш циљ јесте да ваша земља успешно сачува позицију војне неутралности. Да се не лажемо, неутралност је данас могућа само ако сте војно моћни да одвратите могућу провокацију или агресију..."

Орхан Драгаш, директор Међународног института за безбедност, каже да су ове вести веома важне за безбедност Србије.
 
"Договор премијера Вучића и руског председника Путина о стратешком наоружању јесте историјски и веома важан. Никад не знамо шта се може десити и држава мора бити способна да се брани. Испорука тог наоружања, које подразумева и ракетне системе "смерч" и "ураган", а можда и С-300, ипак ће у великој мери зависити од нашег буџета", подвлачи Драгаш.

Важна испорука

Зоран Драгишић, професор Факултета безбедности, каже да би било јако добро да се реализује договор Београда и Москве.

"Било би добро да хеликоптери дођу и да крене реализација договора с Русијом. Много тога је у игри и искрено се надам да се све неће завршити на празним речима. Дај боже да се договор Београда и Москве испоштује до краја" закључује Драгишић.

Карактеристике
хеликоптера "ми-17"
- максимална носивост 4.500 кг
- дужина 18,65 м
- висина 4,76 м
- максимална маса при полетању 13.000 кг
- максимална брзина 262 км/х
- погон од два мотора снаге 2.700 КС

Извор: Информер

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

брзи

27.06.2016 12:30

Кад стизу СУ.35

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

27.06.2016 12:35

Засто се користи ријец 'добије' (хеликоптер) када је много много адекватнија и тацнија 'купи' Наиме не не ради се ни о каквом Путиновом 'поклону' Србији, него о цистој трговини/куповини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урке

27.06.2016 15:03

Ја, баш си ппаметан, па купи ти ако можеш

Name

Бањалучанин

27.06.2016 12:58

Надам се да ће ускоро и С-400.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

27.06.2016 12:59

Било би боље да им саљу индустриске масине

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУЛУДИ ПОСМАТРАЦ

27.06.2016 15:31

Мислим,,стаце нам масине кад се носе траспарени *ВУЦИЦУ НИЈЕ СВЕ У РАДУ* казе паткица.

Name

адам

27.06.2016 13:01

Дали је Баја био на примопредаји??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еха

27.06.2016 13:09

Обзиром да Хрватска има само један хеликоптер, Босна два неисправна, а остале републике немјау ниједан, Србија це бити далеко најјаца у региону. Јос ако им подаљу и два цамца бице балканска супер сила.

ОДГОВОРИТЕ