Има ли застоја на путу Београда до Брисела?

После референдумског "не" Велике Британије, Европска унија не намерава да мења било шта у односу на процес европских интеграција Србије, поручују за "Новости" из Брисела.

Република Српска 25.06.2016 | 21:00
Има ли застоја на путу Београда до Брисела?
"Наше мишљење о преговарачким поглављима 23 и 24 остаје непромењено. Искрено се надамо да ћемо бити у могућности да их отворимо још током нашег председавања које истиче 30. јуна", поручио нам је јуче портпарол холандског председништва ЕУ Дирк Фермеј.

Да ли ће одлука Велике Британије само "окрзнути" наш европски пут или ће му задати озбиљан ударац могло би да се наслути већ у понедељак, кад се на дневном реду Радне групе за проширење (КОЕЛА) буде нашло давање зеленог светла за отварање поглавља 23 и 24.

И у Бриселу и у Београду очекују да земље чланице постигну договор око заједничке преговарачке позиције ЕУ за ове области, а право гласа имаће и представник Британије у КОЕЛА.

По речима министарке за ЕУ Јадранке Јоксимовић, брегзит ће привремено померити фокус европских земаља на начине редефинисања односа унутар ЕУ и са Британијом, али то неће битније променити динамику европских интеграција Србије:

"У прилог томе говори и изјава комесара за проширење Јоханеса Хана о томе да ће ЕУ задржати политику проширења и да ће настојати да консолидује темељне вредности ЕУ, међу којима је проширење била једна од најуспешнијих политика. За нас је важно да настављамо стратешки правац реформи, вредности и стандарда ЕУ, и мислим да ће то бити вредновано на прави начин међу чланицама ЕУ. Упорно објашњавамо грађанима да је пут европских интеграција део унутрашње реформске политике Србије, јер тако долазимо до виших стандарда живота и рада, сигурније државе, већих инвестиција, фондова."

И Тања Мишчевић, шефица нашег преговарачког тима са ЕУ, сматра да се за Србију ништа драматично преко ноћи неће десити, јер ће преговори о изласку Британије из ЕУ трајати најмање две године. А кад се споразум постигне, њега морају да ратификују све државе чланице.

Иако је ЕУ сада, после резултата референдума, у великом искушењу, има мишљења да би ово што се тренутно догађа могло да буде и позитивно по Србију, јер ће се из Брисела сада трудити да покажу како је ЕУ још примамљива.

ДАЧИЋ: НАРОД ВЕЋ ИЗАБРАО

Шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да Србија треба да настави свој европски правац. Он је рекао да су избори били референдум о томе којим путем грађани желе да Србија иде, одбацивши пут изолације, сукоба и нестабилности:

"Запрепашћујућа је неодговорност појединих десничарских странака, који европски пут Србије проглашавају вољом једног човека, мислећи на премијера Вучића. Заборављајући намерно да су пре тачно два месеца грађани Србије на изборима дали плебисцитарну подршку таквој политици, а да су антиевропске странке доживеле дебакл освојивши све заједно само нешто више од 10 одсто гласова."

ДЕВЕНПОРТ СЕ НЕ ПАКУЈЕ

Посебно је занимљив случај шефа Мисије ЕУ у Србији Британца Мајкла Девенпорта, који је на ово место дошао на предлог Лондона, и то директно са функције амбасадора Велике Британије у нашој земљи.

На питање упућено Девенпорту, који је ушао у пету годину мандата, на који начин ће одлука Британије утицати на преговоре Србије са ЕУ и да ли Девенпорт размишља о оставци на амбасадорску функцију, из Мисије ЕУ добили смо одговор да док се "не заврши процедура изласка, Британија остаје чланица ЕУ, са свим правима и обавезама".

Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

знак

25.06.2016 19:21

Има застој. Код Додика. Зиви били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

25.06.2016 20:57

Додик коци и у Србији ,цека се ста казе влада рс па це вуциц реци не или да.

ОДГОВОРИТЕ