Алармантно: Помама за лажним дипломама

Помама за лажним дипломама. Полиција Републике Српске прошле године открила је око 50 кривотворених диплома. Фалсификат диплома за возаче кошта од 700 до 1 200 марака. Има ли полиција рјешење за овај проблем?

Република Српска 24.06.2016 | 19:56
Алармантно: Помама за лажним дипломама
Сигуран посао – лажна диплома. Полиција Републике Српске је прошле године открила 50 фасификованих диплома. Највише су лажирана свједочанства средње школе. Посебно су биле тражене дипломе за возаче камиона. У Удружењу превозника кажу да се до фалсификата долази једним телефонским позивом.

Експлозија фалсификата међу камионџијама била је прије шест година. Тада су организовани протести превозника. Ипак, од тога није било велике вајде. И данас, кажу, тога има.

Фалсификатори су се усавршили до те мјере да у просвјетној републичкој инспекцији не могу утврдити да ли је нека диплома фалсификат. То, кажу, ради полиција након вјештачења. У полицији пизнају да је све теже уочити разлику између фалсификата и оригинала.

Након што полиција утврди да је ријеч о лажираној дипломи – слиједи кривични поступак. Прије неколико година откривене су велике штампарије на подручју Бањалуке, Бијељине и Требиња. У Бијељини и Бањалуци прошле године је евидентирано 45 фалсификованих диплома – углавном за возаче. У Источном Сарајеву куповале су се кривотворене дипломе за шумарске и саобраћајне техничаре.



(БН телевизија)
(Фото: БН телевизија)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

харден

24.06.2016 18:26

Ја добре форе па само неко паметан нека казе која је разлика измедју ових фалсификованих и диплома са приватних ,путујуцих факултета.Мозда у цијени?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

24.06.2016 20:13

Сто камиобдзије купују фалсификате а опстински циновници су постени и купују испите.нико није пао на приватном факултету.све бруцоси од 45 година.

Name

борац

24.06.2016 18:46

Мало јаца брука сте ви сви заједно са полицијом тразите бијдне камиондзије а ста је магистратима докторатима ту немате муда??

ОДГОВОРИТЕ
Name

па

24.06.2016 18:55

Запосле цовјека са факултетском дипломом...а након тога полазе односно.купује диплому средње.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

24.06.2016 19:29

Хиљаде и хиљаде лажних диплома је издато од колеџа и школа са одобрењем за рад. Зашто су и те дипломе и свједочанства лажна? Зато што иза таквих диплома и свједочанстава не стоји апсолутно никакво знање. Све те дипломе су купљене. Те дипломе и свједочанства су уништили сва државна предузећа. Држава ништа не предузима, јер иза таквих диплома стоји управо држава. Кад се појаве неке иза којих не стоје лажне школе и колеџи, онда полиција добије налог да такве почисти, да не сметају бизнису са дипломама. А при том свему, у јавности се покушава прикупити и неки политички поен. Увијек ће бити довољно будала које ће сматрати да се директор полиције Васић заузима за ред и поредак и да нико није недодирљив. А очито је да јесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нигдје

24.06.2016 22:18

Нигдје везе, сва предузећа, бар већина њих је уништила олигархија са државних факултета, иста она за које гласаш, поклопи се ушима и шути

Name

всс

25.06.2016 12:06

Нигдје, глуп си ко тоцак. Мора да си " менадзер" за несто.

Name

НН

24.06.2016 20:15

Какве лажне дипломе. Све су то регуларне дипломе купљене у Широком Бријегу, захваљујући Мин. просвјете РС. Овај Васић лупета без везе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мг

24.06.2016 20:24

У Муп_у је највисе таквих диплома

ОДГОВОРИТЕ
Name

мами

24.06.2016 21:10

Ако је особа уписана уматицну књигу не мозе јој нико ниста. У супротном је фалсификат. Питање је само ко колико зна и уме да ради поверени посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧУЈ ШОФЕРИ

24.06.2016 21:12

САД ЋЕ ШОФЕРИ НАСТРАДАТИ. МА ЈЕЛ. ХАПСИТЕ ВИ ГОСПОДО ОНЕ СА ФАКУЛТЕТСКИМ ДИПЛОМАМА КОЈЕ СУ КУПИЛИ ПА САД СЈЕДЕ ПО МИНИСТАРСТВИМА. БАНДИТСКА ДРЖАВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Допломата

24.06.2016 21:26

Додјите у РиТе Гацко, тамо је свака друга ''купљена'' Знас да особа није средњу могла да заврси, да из Гацка макла није, не дај Бозе студирала и одједном масински инзењер ... и после казу врати се у Гацко ... Вази вази :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славки

25.06.2016 00:27

Универзитет Жути Мост Сребреница. Ваше је само да дођете и донесете уплатнице из банке а све остало је наша брига. Поносни смо на наше кадрове који се налазе на одговорним функцијама и воде битне послове у овој регији. Ни станпарија нам није равна. Предсједник факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Титов инг

25.06.2016 04:22

Купују се и дипломе инжињера свих струка, који само знају користити компјутер. Нпр. један двојкаш средње тех. школе у БН стар око 45 год. бавио се трговином, сада је дипл.инж... завршио у Новом Саду на "државном" фаxу, а сада је постављен партијски (снсд) на функцију у огранку државног органа у БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХАХХА

25.06.2016 10:02

Сви сте ви смијешни и необразовани кад тако причате, Васићу! Ништа лакше, него утврдити фалсификовану диплому. То може сваки просвјетни радник. Уношење података о завршеној школи и факултету је толико сложен и систематичан посао да га млади просвјетари не знају ни радити без помоћи старијих колега. Зато је врло једноставно установити ко је фалсификовао јер фалсификати не постоје у школској документацији. Дакле, узмеш му диплому или свједочанство, видиш на њој кад је и гдје завршио, одеш тамо и у школској документацији га потражиш и, наравно, не нађеш јер су матичне књиге тако прављене да се у њих не може накнадно, мимо своје генерације, уписивати. Али, то никог не интересује. Причајте ви шупљу и затупљујте још више народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сн1п3р

26.06.2016 00:06

Продајем диплому повољно, јефтиније него сто сам је ја купио.

ОДГОВОРИТЕ