Ове змије вребају...

Крајем пролећа и почетком лета, када је сезона парења змија, чешће их виђамо у природи па чак и у појединим деловима градова јер су у том периоду оне мање опрезне, тврди за „Блиц“ стручњак Природњачког музеја у Београду Др Ана Пауновић.

Србија 21.06.2016 | 09:52
Ове змије вребају...
"Змије се саме склањају од људи, али их неретко можемо видети и у урбаним деловима Београда и градова широм Србије. У Београду отровнице нису забележене, а ако се нека таква змија и нађе, онда је сигурно побегла неком љубитељу ових гмизаваца. Најчешће змије отровнице које живе на територији Србије су поскок и шарка, а сада је сезона парења змија па није чудно што се у овом периоду појављују на местима где их најмање очекујемо", објашњава Др Пауновић.

Када у природи или на улици видите змију, најбоље је заобићи је или је штапом уклонити са пута.

"Неретко се деси да змије одреагују када су неприпремљене на реакцију људи, на пример, када неко случајно стави руку или ногу поред ње. То је за њих природна реакција, па и пас и мачка ће вас напасти када их сатерате у ћошак. Људи који живе у сеоским домаћинствима често их виде у њивама или на местима где чувају дрва за огрев", каже др Пауновић.

Ако је на чистини, змија бежи у склониште, а ако јој се човек нађе на том путу може да дође и до онога чега се сви прибојавају - уједа.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

врс рви

21.06.2016 12:59

Опет погрешни закључци. Змије се паре на мјестима на којима људи врло ријетко или никако не залазе. Посебно је тешко или практично не могуће наћи "сплетове" ових отровница. Змије које нису отровне су мало мање опрезне. Можете ви стати на пут змији она ће вас обићи. Једини случајеви агресивности могу бити (поготово код поскока) ако су баш угрожени нечијом екстремном близином мада и тад обично бјеже ако имају било какву могућност. Имао сам прилику да се много пута увјерим у то. Не треба правити крокодиле од ових рептила јер се практично не памти да је неко страдао од њиховог уједа. Треба провјерити статистику колико је било смртних случајева од уједа стршљена, осе, пчеле... Докторица би трбала да мало чешће одлази у природу а мало мање да преписује констатације са интернета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

21.06.2016 17:23

Била змија добра или лоса, мудра или глупа она је по злу цувена МИТСКА ЗИВОТИЊА. У РАЈУ СЕ ДЈАВО ПРЕТВОРИО У ЗМИЈУ И ЗАТИМ НАГОВОРИо НАСУ ПРАМАЈКУ ЕВУ ДА ПРОБА СА ДРВЕТА ЗНАЊА ДОБРА И ЗЛА. ЗБОГ ТОГА СУ АДАМ И ЕВА ОД БОГА КАЗЊЕНИ ПО ДЈЕЛИМА СВОЈИМ ЊИХОВИМ ПРОТЕРИВАЊЕМ ИЗ РАЈА. ЗАТО, ДАЛЕКА ЗМИЈАМА КУЦА ЊИХОВА БИЛА ОД МОЈЕ КУЦЕ КОЈУ ЗМИЈЕ КУЦАНИЦЕ НЕ ТРЕБАЈУ ДА ЦУВАЈУ!

Name

СасаБЛ

21.06.2016 19:59

Какав си ти мудрац Михаило, свака ти цаст! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле

22.06.2016 11:17

Господин Мицо то најбоље зна он је за змије доктор свака му цаст