Сеоска имања нико неће да пазари!

У селима широм Републике Српске на продају су хиљаде празних кућа са имањем по веома ниским цијенама, али и поред тога купаца готово да и нема.

Република Српска 20.06.2016 | 16:35
Сеоска имања нико неће да пазари!
Породични домови са пратећим објектима и великим земљишним парцелама, уз прикључке за струју и воду могу се купити и за 20.000 КМ.

У агенцији за некретнине "Сити" из Градишке кажу да у понуди имају на десетине сеоских имања које нико неће, чак их нико и не зове да се распита за цијену и услове куповине.

"За 25.000 до 30.000 КМ може се купити лијепо сеоско домаћинство са неколико дунума земље и кућом у врло добром стању, уз прикључену струју и воду. Имамо и новије куће са већим бројем њива које достижу цијену до 80.000 КМ, али те куће, нажалост, неће нико", каже Слободан Бенцуз из ове агенције.

Додаје да, с друге стране, продаја станова величине од 35 до 50 метара квадратних иде веома добро.

"мао сам примјере да четворочлане породице радије пристају да се збију у 40 квадрата у граду него да за исти новац или мање купе кућу на селу од 100 метара квадратних и то са неколико дунума земље", рекао је Бенцуз.

Продаја сеоских имања слабо иде и на подручју Модриче.

"Сви бјеже у град, што ближе центру. Село се не цијени као некада, што говори и податак да се сеоска кућа може купити по цијени од 20.000 до 70.000 КМ, с тим да те скупље куће имају све прикључне објекте и више дунума земље. За те паре у граду се једва може купити стан од 50 квадрата", прича Емилија Марић из агенције "Марић".

Власници агенција за некретнине у Бијељини и Приједору истичу да имају одличну понуду сеоских имања, али да је потражња равна нули.

"Куће које су удаљене по 20 километара од града уопште и не уврштавамо у понуду јер знамо да их нико неће, па и не дајемо лажну наду власницима. Имамо на десетине кућа удаљених свега неколико километара од града и на продају су већ мјесецима а да нико до сада није ни упитао за њих иако су цијене права багатела", кажу у "Алфа некретнинама" из Бијељине.

Манојло Поповић из бањалучке агенције за некретнине "Сензор" истиче да оно мало сеоских кућа које се продају купују углавном гастарбајтери из иностранства.

"За та сеоска имања распитују се углавном наши људи који су радни вијек провели у вишемилионским градовима у иностранству, па сад пензију желе да проведу у миру на неком селу уз мало баште", рекао је Поповић додајући да се цијене сеоских кућа по селима око Бањалуке крећу од 20.000 до вртоглавих 150.000 КМ.

Економиста Зоран Павловић каже да је највећи проблем то што у Републици Српској и БиХ не постоји никакав програм за ревитализацију села иако постоји море незапослених породица по градовима.

"Таквим породицама би држава требало да пружи подршку да оду на село и покрену неку личну економију гдје би производили воће, поврће или узгајали стоку за себе, али и за тржиште", сматра Павловић.

Предности и мане

Становник Градишке Бранислав Мрзић, који је стан купио почетком ове године, каже да читав живот живи на селу, али да је за неколико мјесеци у стану увидио све благодети града.

"На селу је досадно јер нема људи као некада, ништа ти није доступно. Преко зиме када падне снијег путеве нико не чисти, преко љета пресуше бунари па нема воде, током јесени и прољећа блато је на сваком ћошку. О близини доктора, продавница, биоскопа и да не говорим, а у граду је све практично пред носом", прича Мрзић.

Цијене станова у градовима у КМ (по квадрату)

Требиње 1.650 - 2.200

Бањалука 1.500 - 2.200

Приједор 900 - 1.100

Бијељина 1.100 - 1.800

Добој 1.500 - 1.650

Цијене кућа на селима

Старије куће са окућницом 20.000 - 30.000 КМ

Старије куће са више дунума земље до 50.000 КМ

Новије куће са окућницом 40.000 - 70.000 КМ

Новије куће са више дунума земље до 150.000 КМ

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Петар

20.06.2016 14:40

Овај новинар из Глас Српске као да је са круске пао. Нек се он први врати на село одакле је досао па цемо сви назад. Ко је луд да иде на село? Ста нас цека тамо? Титова дрзава је људе под присилом натјерала у град. Из града је једино могуце у Аустрију или Њемацку, гдје се исплати радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Петар

22.06.2016 11:16

Ето ти сада избора Петре. Сам себе демантујес. Кажеш да си прислно морао доћи, а није тако јер постојала је индустрија несколовани цовеце. Такав цовјек и држава су напреднији. Ко је теби бранио да останеш? Сада када си у демократском избору називаш људе лудим који би се вратили на село, новинара сељаком. Једино није истина да у околини Бањалуке има куца за 20000КМ са земљом. Можда за русење и 500м кв, 10 до 20 км од града, а то је онда плац сески по цијени од 20000КМ. Ако има купујем. Јака ти логика.