Хотели у Српској све више тијесни за туристе

Република Српска константно биљежи пораст броја долазака и ноћења туриста, а због све већег броја гостију све је израженији и проблем недовољног броја смјештајних капацитета, нарочито у Бањалуци.

Република Српска 20.06.2016 | 16:05
Хотели у Српској све више тијесни за туристе
Према подацима Туристичке организације Републике Српске (ТОРС), Српска је лани имала 294.781 посјету и 686.944 ноћења што је за 13,3 одсто више посјета и за 14,7 одсто више ноћења у односу на 2014. годину. Према подацима Републичког завода за статистику, број ноћења у прошлој години у РС највећи је у посљедњих шест година.

"Посебно велики раст броја туриста биљеже планине, гдје је број посјета лани за чак 48,7 одсто већи у односу на годину раније", рекла је директор ТОРС-а Нада Јовановић.

Наглашава да је, судећи према статистикама, тренд раста броја туриста настављен и у овој години. Јовановићева каже да се посебно Бањалука суочава са недостатком смјештајних капацитета, због чега туристи неријетко одлазе да преноће у другој општини. Додаје да изградња хотела са четири и пет звјездица треба да буде приоритет у области туризма.

У хотелима кажу да неријетко морају да врате госте.

"Врло често нам је свих 55 соба и три апартмана, са колико располажемо, попуњено па смо принуђени да госте вратимо јер их немамо гдје смјестити", рекли су у бањалучком хотелу "Јелена" додавши да им највише гостију долази из Словеније.

Слична ситуација је и у хостелу "Монако" гдје је током љета врло тешко резервисати собу.

"Љето је вријеме када нам посао цвјета, долазе нам гости из Словеније, Италије и Енглеске. Многи остају само једну ноћ, али има и оних који су неколико дана овдје", рекао је власник хостела Александар Поповић додавши да је често у ситуацији да госта упути на другу локацију, јер нема слободну собу.

Менаџер хотела "Цептер" у Козарској Дубици Миланка Зечевић истиче да је број ноћења у овом хотелу у протекле три године утростручен.

"Највећа гужва је током јуна, јула и августа, па због попуњености смјештајних капацитета често не можемо примити госте", рекла је Зечевићева.

Додаје да су највише ноћења лани остварили гости из Хрватске, Србије, Словеније, Италије и Аустрије и константно је присутан тренд раста броја ноћења.

Језеро Балкана и излетиште Зеленковац код Мркоњић Града привлаче сваке године хиљаде туриста, а општина се налази на подручју једног од највећих ловишта у БиХ "Млиништа – Лисина - Клековача".

У Агенцији за привредни развој Мркоњић Града истичу да су смјештајни капацитети којима општина располаже недовољни да би угостили све посјетиоце, а годинама за туризам није издвојена ни марка.

"Једини хотел који смо имали у центру је затворен. Поред тога, ту су мотел "Балкана" и излетиште Зеленковац са неколико бунгалова", рекли су у Агенцији.

Додају да многи туристи смјештај проналазе у приватним вилама на подручју општине.

За разлику од Бањалуке, Козарске Дубице и Мркоњић Града, туристи лакше нађу смјештај у Приједору. Управник хотела "Приједор" Божо Жежељ каже да је хотел пун једном или два пута годишње.

"Много више туриста долази у Бањалуку, тамо су сва дешавања, па је разумљиво и да су гужве велике", казао је Жежељ.

У првих пет мјесеци ове године у Требињу је забиљежено 17.500 ноћења, што је за 25 одсто више у односу на исти период лани. У овом граду, према ријечима надлежних у Туристичкој организацији, имају довољно смјештајних капацитета.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микиц

20.06.2016 14:25

РС треба да размисља о изградњи лусузни хотела барем по једног у Бања Луци, Бјељини и Требињу. Сто буде веца конкуренција измедју хотела бице и јефтинија преноциста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

28.06.2016 15:36

Засто ниједна ријец није о бањој вруцици, која са преко 200 000 ноцења ствара 30% свих ноцења у републици српској.

ОДГОВОРИТЕ