Било би добро са САД побољшати односе

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да би за безбједност свијета било добро да се побољшају односи са САД.

Свијет 19.06.2016 | 20:25
 Било би добро са САД побољшати односе
Путин је разговарао на панелу на Економском форуму у Санкт Петербургу са новинаром Си-Ен-Ена Фаридом Закаријом. Поред Путина, на панелу су учествовали и премијер Италије Матео Ренци и предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев.

Одговарајуц́и на питање о томе како види Доналда Трампа, Путин је рекао да је он бистар, али да нема намјеру да се мијеша у унутрашњу политику других држава.

На питање зашто је хвалио Трампа у медијима, назвавши га „талентованим“ и „другачијим“, Путин је одбацио те наводе, рекавши да су му ријечи о вјероватном републиканском кандидату извучене из контекста.

„Господин Трамп каже да је спреман да потпуно обнови руско-америчке односе. Шта је ту лоше?!“, рекао је руски предсједник.

Новинар Си-Ен-Ена Фарид Закарија је прочитао вијест у којој је пренијето да је Путин Трампа оцијенио као „бриљантног“, „изванредног“ и „талентованог“ и упитао шта га је навело да то изјави и да ли и даље стоји иза тог мишљења. Путин је рекао Закарији да је „промијенио значење“ његових изјава, на шта му је новинар одговорио да се позвао на превод вијести коју је објавио Интерфакс.

„Само сам рекао да је бистар, зар то није тачно?“, упитао је предсједник Русије. „Нисам рекао ништа више од тога о њему“, закључио је Путин. Коментаришуц́и најизвеснију кандидаткињу демократа за предсједницу САД Хилари Клинтон, Путин каже да није много пута директно сарађивао са њом, али да министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров јесте.

„Она вјероватно има сопствено виђење америчко-руских односа“, сматра Путин. Додао је да је видио много људи који се промијене кад освоје одређену функцију и да када имају другачије одговорности другачије и размишљају.

„Москва се нада да ц́е осец́ај одговорности допринијети сигурнијем свијету и бољој сарадњи између Сједињених Америчких Држава и Русије“, навео је руски предсједник.

Путин се такође осврнуо на односе са Европском унијом и њеним државама-чланицама и позвао на подизање односа са европским лидерима на виши ниво.

(Спутњик)
(Фото: Спутник/ Сергеј Гуњејев)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вукашин

19.06.2016 18:46

Свака част много паметан руски председник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас је

19.06.2016 19:48

Паметан као и ти.