Утопило се 14 дјеце, ухапшен инструктор

Број жртава несреће на језеру у руској области Карелија порастао је на 15, од којих су 14 дјеца и један инструктор.

Свијет 19.06.2016 | 19:20
Утопило се 14 дјеце, ухапшен инструктор
Према првим подацима Истражног комитета, дјецу и инструкторе из рехабилитационог кампа "Парк-хотел Сјамозеро", који су били у чамцима затекла је олуја на језеру, пренио је Спутњик. Током пловидбе по Сјамозеру у Прјажинској области Карелије, чамци су се преврнули и потонули. Петоро дјеце је хоспитализовано, а један од инструктора је ухапшен.

"Како је раније саопштено, један осумњичени је већ ухапшен. У овом тренутку трагамо за још двојицом који се крију од истражних органа и истражујемо ко је непосредно учествовао у организацији одмора дјеце", рекао је званични представник Истражног комитета Русије Владимир Маркин.

Он је додао да саосјећа са свим родитељима дјеце која су погинула због "аљкавости и глупости одраслих којима су они повјерили најдрагоценије - живот и здравље своје дјеце".

Према Маркиновим речима, истрагом је утврђено да је одмор дјеце у Карелији организовала фирма "Парк-хотел Сјамозеро". Жртве су, према првим подацима, била дјеца без родитељског старања и дјеца из сиромашних породица, узраста од 12 до 15 година, саопштено је у прес-служби Ростуризма.

"Према подацима карелијских колега, на себи су имали појасеве за спасавање, али они нису били регистровани у Министарству за ванредне ситуације. Из неког разлога, очигледно, нису знали за упозорење да ће бити олује, иако је она почела још у петак. Све организоване туристичке групе биле су на обали, почев од петка, јер није било безбједно излазити на воду", навели су у Ростуризму.

Потрага за несталима се изводи уз помоћ хеликоптера Ми-8 и Ка-32 Министарства за ванредне ситуације Русије. Раније је саопштено да је група од 49 људи, међу којима је било од 12 до 15 дјеце, нестала у олуји на језеру Сјамозеро у Карелији. Полиција је саопштила да је потонуо брод са тинејџерима.

"Група од 49 дјеце је отишла у суботу 18. јуна на сплав. Група није била регистрована у Министарству за ванредне ситуације. У групи се налазило од 12 до 15 дјеце са пратњом. Током ноћи они су упали у олују. Има погинулих", саопштила је начелница управе за туризам Министарства културе Карелије Јекатерина Биктимирова.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин саопштио је да су, према првим информацијама, погинула дјеца из Москве.



(Спутњик)
(Фото: Илyа Тимин / Спутник)

Коментари / 0

Оставите коментар