Апел на четири цркве да се придруже сабору

Лидери православних цркава упутили су на Криту, где се одржава Свеправославни сабор, апел Руској православној цркви и још трима да присуствују том историјском скупу, чији је циљ показивање јединства.

Свијет 18.06.2016 | 09:30
Апел на четири цркве да се придруже сабору
Портпарол Васељенског патријарха Вартоломеја, Џон Хрисавгис рекао је да ће лидери десет од 14 православних цркава тражити да се реше питања због којих су четири цркве одбиле да учествују на том скупу.

Он је истакао да су се лидери цркава састали раније јуче и истакао да намеравају да упуте званичан захтев другим цркавама да им се придруже на Свеправославном сабору, пренео је АП.

"Они ће се добро потрудити да доведу своју браћу", поручио је Хрисавгис.

Свеправославни сабор је требало да окупи представнике 14 православних јурисдикција, али су пар недеља пре тог скупа неке цркве почеле да одбијају учешће због незадовољства поводом прописа за одржавање сесија.

Руска православна црква саопштила је да неће учествовати на Свеправославном сабору на Криту ако на њега не дођу друге православне цркве, а Свети синод Руске православне цркве је предложио да се тај скуп одложи.

Учешће су отказале Бугарска, Антиохијска и Грузијска православна црква.

Свеправославном сабору, који ће трајати до 26. јуна, присуствује делегација СПЦ предвођена патријархом српским Иринејом, а истовремено са делегацијом СПЦ на Крит су допутовале и делегације Јерусалимске, Грчке и Албанске православне цркве.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сабор

18.06.2016 07:48

Скуп екумениста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

18.06.2016 12:55

Измедју Другог и Трецег Рима, Цариграда и Москве води се борба око првенства. Цариградску Патријарх осим цасти ниста друго нема, ни Свете Софије нити вјерник а Патријарх РУСКИ води и преставља једну од најмногољуднијих Славенски ЦРКВИ која има висе Православни вјерника него све друге цркве заједно. Борба око власти и привидне цасти, борба око царства земаљског подјелице Свето Православље. Зато Сабор на Криту није требало ни заказивати нити одрзавати поготово када се зна да су поједине саборске одлуке на тразење МАСОНА унапред донесене, као сто је питање јединства Православних хрисцана и римокатолика, промјена старог освеценог црквеног ЈУЛИЈАНСКОГ Календара са новим римокатолицким или григоријанским календаром, предаја нациобални цркви у САД под јуриздикцију цариградског Патријарха и другим јеретицким уцењима која немају своје оправдање у уцењу Светог Православља. Зато не треба никога цудити сто су поједине Православне цркве отказале своје уцесце на Сабору на Криту, јер "благо цовјеку који неиде на сабор нецастиви и у друству неваљалих људи не сједи!" (Пс.1,1)

Name

xxл

19.06.2016 10:11

Микичу, ако постоји нечастиви онда се он јавља кроз твој лик и дјеловање.,

Name

Миле Д.

18.06.2016 08:36

Одмах Референдум. То је против РС.

ОДГОВОРИТЕ