Спремни на сарадњу ако се укину санкције

Русија је спремна да прва пружи руку Западу уколико се увери да ће за тим следити одговарајући кораци ка укидању санкција Москви, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

Свијет 18.06.2016 | 07:39
Спремни на сарадњу ако се укину санкције
Руски председник је овако прокоментарисао предлог бившег председника Француске Николе Саркозија који се наступајући на пленарном заседању Петербуршког међународног економског форума заложио за укидање санкција Русији, преноси Спутњик.

Саркози, међутим, сматра да иницијатор у вези с овим питањем треба да буде Москва.

Према мишљењу француског политичара, најјачи треба да пружи руку први.

А „најјачи су Русија и председник Путин“, изјавио је Саркози и додао да ауторитет руског лидера на Западу нико не негира.

„Мислим да у његовом (Саркозијевом) предлогу постоји конструктивни елемент на који треба обратити пажњу. И ми бисмо били спремни на такве кораке када бисмо били уверени у то да неће да нас, како се каже у народу, заврну. Морамо да будемо уверени да ће једнострана дејства Русије бити праћена корацима који јој иду у сусрет, који неће бити, како је познати класик говорио, један корак унапред, а два корака уназад“, рекао је Путин.

Према његовим речима, сада је тешко рећи како се може уверити Русија да су партнери расположени за такав рад.

„Мислим да је овде и данас потребно уверити не нас, него наше партнере у Кијеву, да испуне очигледне обавезе које су на себе преузели на основу Минског споразума“, навео је Путин.

Русија жели да води дијалог с јаком Европом, јер разговор са слабим партнером има већу цену, рекао је руски председник Владимир Путин коментаришући могућност изласка Велике Британије из ЕУ.

„Желите да кажем шта Русија мисли, жели ли да разговара са јаком Европом или са слабом. Русија, наравно, жели да разговара с јаком Европом, јер водити дијалог са слабим партнером више кошта, увек се може очекивати да ће га неко са стране притиснути и да ће сви договори и планови заједничког рада бити разорени. А јак партнер никада неће дозволити тако нешто“, истакао је Путин на конференцији за новинаре након састанка с премијером Италије Матеом Ренцијем, преноси Спутњик.

Руски председник је навео да се мишљења експерата о томе да ли ће Европа бити јака или слаба уколико Велика Британија изађе из ЕУ разилазе.

Он је казао да поједини експерти говоре да ће Европа бити боље сконцентрисана, а неки говоре да је то само први корак ка пропасти остатка Европе итд., и додао да неће наводити своје лично мишљење о том питању.

„Сматрам да треба да поштујемо избор народа Велике Британије, какав год да он буде. Потребно је само сачекати неколико дана и видети шта ће се догодити“, закључио је Путин.

Говорећи о расту национализма у Европи, руски председник је навео да Русија нема никакве везе с растом популарности националистичких покрета у Европи.

"Ваше питање је сложено и део је овог питања — то је тврдња, тврдња Европе, утисак који се стиче у Европи да Русија наводно подржава некакве националистичке партије и да има с њима неке посебне односе. Ја сам одавно, пре десет година, говорио својим европским пријатељима да је уз политику коју они воде неизбежан раст популарности националистичких покрета и партија. С порастом прилива избеглица и миграната, управо се то данас и догађа. Ми с тим заиста немамо ништа“, рекао је Путин одговарајући на питање италијанског новинара.

Руски председник је навео да је питање помоћи избеглицама веома осетљиво, хуманитарно питање.

Он је додао да је људима који беже од рата потребна помоћ, али помажући им свака земља мора да мисли, пре свега, на своје грађане.

"Ми не намеравамо да се мешамо у та питања“, додао је руски председник.


Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ооооо види сад

18.06.2016 06:49

Ко високо лети ниско пада поклопи се усима и кад се повуце те из Кремља тад одлазе санкције а посли пред судом одговарати за бомбардовање невиног народа у Сирији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

009

18.06.2016 07:11

То ћеш почекати а тако ти и треба а опет иста прича јер само ће обични народ трпити и можда гладан бити.

Name

фф

18.06.2016 07:02

Ко високо лети ниско пада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

19.06.2016 17:36

Путин високо лети.. све висе полетио. Живела Русија и Путин.

ОДГОВОРИТЕ