Састанак Вучић - Китаровић у понедјељак

Хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић и српски премијер Александар Вучић састаће се у понедјељак у Хрватској и у Србији и потписати политичку декларацију "изузетне важности и тежине" која ће укључити питања мањина, несталих, границе и сукцесије, најављено је у петак из Кабинета предсједнице гдје се наглашава да се ради о жељи обје стране да се подвуче црта и крене напријед у односима.

Регион 17.06.2016 | 22:55
Састанак Вучић - Китаровић у понедјељак
Наглашавају да су сусрет договорили кабинети предсједнице Хрватске и српског премијера, без икаквих посредничких активности било које стране.

"Није било никаквих спољних фактора у договарању сусрета, а договорен је на обострану иницијативу", наглашавају извори.

С обзиром на занимљив политички "тајминг" и у Хрватској, гдје је пала влада, и у Србији, гдје влада још увијек није формирана, на Пантовчаку наглашавају да се сусрет договарао дуже вријеме и нема везе с дневнополитичком ситуацијом.

Чињеница да декларацију потписују предсједница једне државе и премијер друге произлази из тога што је закључено да је са српске стране Вучић стварни лидер који има моћ да коначно крене у конкретно рјешавање проблема.

"Хрватска из свега тога може само профитирати и то је наш први и једини циљ. Уредити и одмакнути се од отворених питања и поставити темеље добре воље између политичких чибменика с једне и друге стране гдје ћемо закорачити у нову сферу односа у којој се РХ и Србија неће проматрати као конкуренција, већ као сусједи који морају ријештити сва отворена питања и прије свега се окренути према будућности", речено је у кабинету хрватске предсједнице.

Грабар-Китаровић, којој је ово прва посјета Србији у мандату – иако не улази у категорију државног него радног - потписаће заједно с Вучићем политичку декларацију, која нема обвезујући карактер споразума, али носи важну политичку поруку и јавности у двије држава и међународној заједници, најављује се.

Политичка декларација о унапређењу односа и рјешавању отворених питања укључиће прије свега унапређење заштите мањина.

Ни Хрвати у Србији нити Срби у Хрватској не угрожавају ни једну нити другу државу, истичу извори из канцеларије Грабар-Китаровић, гдје се додаје да Хрвати у Србији морају остварити она права на која се Србија сама обавезала потписивањем споразума о међусобној заштити мањина, чиме ће се се та земља уједно и ускладити са стандарима који су јој важни на путу према ЕУ.

Друга важна ствар је рјешавање питања границе што ће се покушати ријешити билатералним преговорима на темељу међународних правила, а ако у разумном року не буде успјеха, користиће се помоћ међународних правосудних институција.

"То су два кључна момента" декларације, кажу извори.

Њоме ће се надаље утврдити да треба кренути у имплементацију споразума о сукцесији потписаног 2001., те искрено прионути тражењу несталих особа те то третирати као хуманитарно питање.

Двоје челника ће се дотакнути и питања нових изазова попут међународног тероризма и мигрантске кризе те питање заједничког наступа двају држава према европским фондовима, односно прекограничном сарадњом покушати доћи до средстава којима би се, на примјер, могла обновити пруга Загреб-Београд.

При договарању сусрета није било "бочних фактора" нити икаквих спољних утицаја, никакви дипломатски кругови нису у томе учествовали нити је ико знао за договор који је остварен искључиво у организацији двају држава, наглашавају у канцеларији хрватске предсједнице.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар