Дан "Д" за Орешковића: Пада ли Влада?

Дан "Д" за Тихомира Орешковића и расплет хрватске политичке кризе која траје седмицама почела је у подне расправом у Сабору о изгласавању неповерења премијеру. Срби против "антимањинске" владе.

Регион 16.06.2016 | 15:47
Дан "Д" за Орешковића: Пада ли Влада?
Премијер Тихомир Орешковић присуствује расправи, а заједно с њим у Сабору су потпредседник Владе Божо Петров, лидер Моста, као и министри из Моста, али не и министри из ХДЗ.

''Пише се историја, идемо завршити то што смо почели", рекао је Орешковић уочи доласка у Сабор на питање новинара какав је осећај кад га с власти руше они који су га на власт и довели.

Хрватски медији се утркују да наговесте евентуални расплет па се многи позивају на процене експерата, а неуобичајно ХРТ је прибегао и астролошком предсказању, према којем Орешковић остаје на позицији премијера, упркос свим проценама да ће му бити изгласано неповерење и да Хрватска данас дефинитивно остаје без извршне власти.

Прекомпоновање
Ако Орешковићу буде изгласано неповерење и влада падне, Устав даје 30 дана за покушај стварања нове извршне власти, односно прекомпоновање. У том случају, наводи се, председница је та која даје мандат за тог евентуалног новог мандатара и то само ако има доказ да неко ужива поверење већине, односно да има подршку 76 заступника. У супротном, председница расписује нове изборе, с тим да се Сабор може сам распустити пре истека рока од 30 дана, ако за то постоји подршка 76 "руку" у парламенту.


Након јучерашње оставке Томислава Карамарка на место првог потпредседника владе, ХДЗ наводно преиспитује своју одлуку о опозиву Орешковића, али је то из те странке демантовано.

Оставка Карамарка уследила је након што је Комисија за утврђивање сукоба интереса саопштила да је шеф ХДЗ био у сукобу интереса због пословне сарадње његове супруге Ане са главним лобистом мађарског МОЛ-а Јосипом Петровићем.

Сви медији, па и премијер Орешковић се појави јуче пред јавношћу како би саопштио да је Карамарко одступио из владе након налаза Комисије за утврђивање сукоба интереса.

Притом се губило из вида да је Карамарко оставку најавио без обзира на то какав ће бити налаз надлежне комисије.

Подносећи осавку пред хрватском јавношћу, Карамарко је позвао и Орешковића и лидера Моста, мање чланице владајуће коалиције, да учине исто.

Петров је на то одмах одговорио да ће прихватити да поднесе оставку само по цену да Орешковић остане премијер, а у супротном следе нови избори.

Мост је, према писању хрватских медија, спремио потписе за распуштање парламента у случају да Орешковићу буде изгласано неповерење.

Иако се чини да је све на хрватској политичкој сцени мање више јасно, ипак, није јер се и данас поново поставља питање како ће се расплести криза након што премијеру буде изгласано неповерење.

Стручњакиња за Устав и шефица Катедре за уставно право Правног факултета у Ријеци Сања Барић је на свом Фацебоок профилу објавила наредне кораке које, како је навела "чак и врапци на гранама знају".

Иначе, председник Хрватског сабора Жељко Рајнер објаснио је у да Орешковић, према саборском Пословнику, нема право да се обрати Сабору током расправе о предлогу за његов опозив, јер се Влада није изјаснила о том предлогу ХДЗ-а. Он је, међутим, рекао да ће му то ипак бити омогућено.

Када почне расправа о опозиву Орешковића, Сабор ће, најавио је Рајнер, радити без прекида.

МОСТ ВЕЋ СПРЕМИО ПОТПИСЕ ЗА РАСПУШТАЊЕ САБОРА

Председник Клуба посланика листе Мост у Хрватском сабору Мирослав Шимић припремио је потписе 12 посланика ове листе за распуштање Сабора.

"Постоји још минимална шанса да их нећемо активирати", поручио је Шимић уочи почетка седнице на којој ће се гласати о поверењу премијеру. Шимић је још једном поновио да је Мост против рушења Владе и да неће учествовати ни у каквим прекомпозицијама, јавили су хрватски медији. Он сматра да су два разлога зашто се иде на обарање Владе Хрватске - први представља покушај замагљивања чињенице да је први потпредседник Владе и лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко у сукобу интереса, што се покушава представити као сукоб три лидера у Влади. Шимић као други разлог наводи покушај ХДЗ-а да сам састави Владу.

СРБИ ПРОТИВ АНТИМАЊИНСКЕ ВЛАДЕ

Потпредседник Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору Милорад Пуповац поручио је данас да ће та странка подржати опозив премијера Тихомора Орешковић и додао да то није драма, већ би драма била да се исто понови за месец, два или три.

Пуповац је за говорницом у парламенту указао да је хрватска влада од самог почетка указивала да је овакав исход неизбежан због начина на који се владајућа коалиција састављала, како је функционисала и због чињенице, како је рекао, што се у ових шест месеци није успоставила функционална влада.

Ово је, казао је, и прва влада која није зауставила и није знала зауставити пораст нетолеранције и сукобљавања и антимањинских порука које су се развијале и подржавале у влади и на које се одговарало општим порукама све док међународна заједница није рекла - доста.

(Мондо.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар