Шеф дипломатије ЕУ поднио оставку

Шеф Службе Европске уније за спољне послове (ЕЕАС) француски дипломата Ален Ле Роа поднио је оставку на ту дужност.

Свијет 16.06.2016 | 13:00
Шеф дипломатије ЕУ поднио оставку
Ле Роа је поднио оставку због разилажења у ставовима са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини, јавио је данас Ројтерс, позивајући се на дипломате ЕУ.

Ле Роа се повлачи "из личних разлога", 16 мјесеци након што је преузео дужност генералног секретара Европске службе за спољне послове, наведено је у кратком саопштењу које је објављено синоћ, а у којем је најављено именовање његовог насљедника. 

Могерини је за новог генералног секретара, који ће ступити на дужност 1. септембра, именовала Хелгу Шмид (55), њемачког дипломату и политичког директора ЕЕАС, која је у протеклих шест година била задужена за питања као што су нуклеарни преговори са Ираном. 

Ле Роа је други високи званичник у окружењу Могеринијеве који одлази са дужности, неколико недеља након што је први шеф њеног кабинета Стефано Мансервиси прешао на чело Генералног директората Европске комисије за међународну сарадњу и развој, примјећује британска агенција. 

Мансервисија је замијенила италијански социјалиста Фабриција Панцети, дугогодишња лична пријатељица и политичка сарадница Могеринијеве. 

Неименовани дипломата ЕУ упознат са ситуацијом каже да обе промјене одражавају тежњу Могеринијеве, која је прије доласка у Брисел била шефица италијанске дипломатије, да се лично побрине за политику, а да другима препусти бављење бирократијом. 

Исти дипломата описао је Ле Роа као искусног посредника у политичким преговорима у Француској, ЕУ и УН, а који је био исфрустриран зато што је желио да има већи утицај на политику, наводи британска агенција.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар