Готова криза? Оставку подноси Карамарко

Потпредседник хрватске владе и лидер најјаче странке, Хрватске демократске заједнице, Томислав Какрамарко поднеће сутра оставку на место у Влади, јављају хрватски медији.

Регион 14.06.2016 | 22:50
Готова криза? Оставку подноси Карамарко
У ХДЗ-у тврде да ће он то учинити независно о одлуци Агенције за одлучивање о сукобу интереса, која сутра одлучује је ли Карамарко био у сукобу интереса због пословне сарадње своје супруге са МОЛ-овим лобистом (а против Владе Хрватске).

Томислав Карамарко сутра ће поднети оставку на мјесто првог потпредсједника у Влади,потврђено је "Вечерњем листу" из ХДЗ-а.

Оставку Карамарка, али и лидера друге велике коалиционе странке у влади Моста, Боже Петрова, због блокаде рада Владе, затражио је нестраначки премијер Тихомир Орешковић.

Након тога је Карамарко затражио да премијер, кога је довела његова странка, одступи, тврдећи да ХДЗ има довољно подршке у Сабору да га смени, уколико сам не оде.

После недеља натезања изледа да ХЗД није сакупио тих потребних 76 руку и дда је Карамарко, који је под притиском и из странке али и споља, решио да попусти.

Да ли је то решење кризе власти која већ месецима потреса Хрватску, или надигравање прелази само на други ниво, остаје да се види.

Хрватски медији не виде оставку као повлачење већ својврсну офанзиву ХДЗ-а. Наводе да је Карамаркова оставка део стратегије којом ХДЗ жели да се лакше реши премијера Тихомира Орешковића, чији је опозив иницирала у Сабору. Уз то, како се наводи, Карамарко жели да покаже да неће бити терет будућој влади коју би водио актуелни министар финансија Здравко Марић.

Захтев за изгласавање неповерење премијеру Орешковићу предложио је ХДЗ, пошто је Орешковић тражио од одступе оба потпредседника Владе - лидери ХДЗ Томислав Карамарко и Моста Божо Петров.

ХДЗ жели да опозивом премијера сруши владу и покуша да формира нову, без Моста, за шта му треба подршка 76 посланика. Партнер ХДЗ у Влади, Мост и даље стоји уз Орешковића који је поручио да ће подршку тражити у Сабору.

С друге стране, опозициона СДП покушава да сруши владу распуштањем Сабора и расписивањем избора, за шта јој треба подршка такође 76 посланика.

Према последњим информацијама, ни једна страна засад нема довољан број гласова.

Хрватска је у озбиљној кризи власти пошто је у медијима откривена афера "Консултантица", односно пословна повезаност маркетиншке фирме "Дримиа" супруге првог потпредседника владе Томислава Карамарка, с фирмом његовог пријатеља Јосипа Петровића, консултанта мађарског МОЛ-а с којим је Хрватска у судском спору око нафтне компаније Ина.

До 18. јула у Сабору треба да се гласа и о неповерења Томиславу Карамарку. Тај захтев покренула је опозиција, а Мост је најавио да ће гласати за његов опозив.

(Мондо.рс)
(Фото: АП Пхото/Дарко Бандић)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Његош

15.06.2016 04:27

Чак и у Хрватској је грађанска свијест и демократија на вишем нивоу...па овај наш тзв.предсједник је имао далеко више афера и скандала и опет ништа. То је особа без имало морала и карактера!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН

15.06.2016 07:41

МИЛЕ УГЛЕДАЈ СЕ НА КАРАМАРКА!

ОДГОВОРИТЕ