Савченко - од хероине до "агента Кремља"

Пилот Надежда Савченко била је украјинска национална икона, али се по повратку из руског затвора у Кијев изјаснила за директне преговоре са сепаратистима и тиме изазвала гнев у Украјини.

Свијет 11.06.2016 | 12:57
Савченко - од хероине до "агента Кремља"

Она је тиме, констатује "Дојче веле", за само две недеље превалила пут од омиљене хероине нације до "агента Кремља".

Савченко је предложила директне преговоре са Доњецком и Луганском народном републиком, да би се регулисала ситуација у Донбасу.

"Жена која је била у Путиновом затвору изразила је спремност да се сретне са лидерима непризнатих република. Та њена изјава је изазвала оштру негативну реакцију код већине учесника украјинског политичког живота и експлодирала као бомба на друштвеним мрежама. Наводно, народна љубимица не би требало да иде сепаратистима на преговоре. А ако инсистира на томе, онда то значи само једно: легендарна летачица иде на руку Владимиру Путину", сматрају критичари Надежде Савченко.

Цела ова прича са позивом на директне преговоре са лидерима Донбаса изгледа у најмању руку чудно, констатује за "Дојче веле" украјински новинар и аналитичар Сергеј Руденко. Савченко је сама позвала телефоном водећу украјинску радио-станицу да би предложила начин решавања конфликта у Донбасу – директним преговорима.

За неколико политичара и блогера је то било довољно да је означе као неког ко игра за рачун Владимира Путина, пошто Кремљ одавно инсистира на директним преговорима Кијева и сепаратистичких лидера, подсећа Руденко и додаје да је циљ тога да се Украјина присили да призна како је сукоб у Донбасу – грађански рат, а оне који су тамо приграбили власт да прогласи једном од страна у мировном процесу.

"Хтела то Савченкова или не, она у овом случају наводи воду на Путинову воденицу. Мало ко сумња у племенити циљ ове пилоткиње да заустави рат на истоку земље и да испослује ослобађање украјинских ратних заробљеника. Али предложено средство – директни преговори са сепаратистима – искаче из оквира опште украјинске политике. За Кијев су и лидери самопроглашених република и сви који су на истоку земље узели оружје у руке – терористи, са којима се не преговара", додаје се у коментару.

Руденко констатује да се изјаве Савченкове размимоилазе са деловањем украјинске стране у спољној политици. Он подсећа да је Савченко не само посланик украјинског парламента, већ и Парламентарне скупштине Савета Европе, и да је пре две недеље рекла да се спрема за европску турнеју.

"То значи да ће она ''формулу помирења'' понављати и у европским престоницама. После тога ће и председник Порошенко и украјински министар спољних послова Климкин морати да уложе додатне напоре да би европским колегама објаснили своју позицију", истиче Дојче веле.

У коментару се оцењује да ће у блиској будућности "фактор Савченко" бити, ако не главни, онда у крајњем случају одлучујући елемент украјинске политике.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар