„Оптима Група“ и даље ређа дебеле минусе

Руска „Оптима Група“ Бањалука, под чијим окриљем послује приватизована нафтна индустрија Републике Српске, наставља да биљежи губитке у пословању, а само прошле године остварила је минус од чак 137,6 милиона марака, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 06.06.2016 | 14:45
„Оптима Група“ и даље ређа дебеле минусе

Укупан приход „Оптима Групе“, која је у власништву руског „Њефтегазинкора“ у прошлој години био је близу 755 милиона КМ и смањен је за око 250 милиона КМ у односу на 2014. годину.

Само у посљедњих пет година „Оптима“, преко које иде сва набавка и пласман нафте и осталих производа из Рафинерије нафте Брод, Рафинерије уља Модрича и ланца бензинских пумпи „Петрол“, јеостварила губитак од 878,3 милиона КМ, иако је у истом периоду имала приход од чак 5,7 милијарди марака.

Највећи губитак „Оптима“ је имала прошле године када је достигао скоро 300 милиона марака.

„Оптима група“ се бави велепродајом нафтних деривата произведених у Рафинерији нафте Брод и уља и мазива произведених у Рафинерији уља Модрича, док малопродају нафтних деривата и уља и мазива остварује кроз малопродајну мрежу „Нестро Петрол“ путем 84 бензинске станице и 11 нових бензинских станица на територији Федерације БиХ.

Губици нафтне индустрије Републике Српске близу 600 милиона КМ

Преко „Оптима групе“ контролише се сав улаз и излаз роба двије рафинерије у РС и бензинским пумпма „Нестро Петрол“. И ова предузећа годинама остварују лоше пословне резултате.

У прошлој години Рафинерија нафте Брод је приказала да је пословала са добити од пет милиона КМ, аакумулирани губитак овог предузећа износио је 520 милиона КМ.

Губитак Рафинерије у првом кварталу ове године износио је 16,3 милиона КМ.

У ревизорском извјештају Рафинерије за прошлу годину наведено је да је њена нето задуженост два пута већа од капитала, те да ово предузеће има и значајне трансакције са повезаним лицима.

Позитиван резултат у износу од 5,5 милиона КМ прошле године приказао је и „Нестро Петрол“, али и они имају акумулирани губитак у износу од 10,8 милиона КМ. У првом кварталу ове године „Нестро Петрол“ је остварио минус од 283.573 КМ.

Рафинерија уља Модрича завршила је прошлу годину са минусом од 727.807 КМ, а њен акумулирани губитак достигао 55 милиона марака. Рафинерија Модрича је први квартал ове године завршила са око милион КМ добити.

Ревизори су открили да је „Оптима група“ постала власник потпуног производног процеса у Рафинерији уља Модрича, а уз то је на њу пренесено право коришћења заштићеног имена и жига робне марке производа ове рафинерије. Основна дјелатност Рафинерије постала је само услужна прерада у име и за рачун Оптима групе.

Оптима група посљедјих година је један од највећих увозника, али и извозника из БиХ.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ТРН

06.06.2016 13:31

Само нек се ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рафинерац

06.06.2016 15:59

Штима се губитак ,паре се износе,дрзави велики сипак.Тако послују све Руске фирме у иностранству.Овде се не говори колики је дуг према ПИО?Све у свему игра за малу децу или за велике будале.

Name

хихи

08.06.2016 05:59

Једино сто ми је криво јесу нестро бензинске, мислим да је то греска сто се продало русима, а сто се тице рафинерија, свеједно висе од пола иде као извоз из РС како у федерацију тако и у ЕУ, тако да је порез небитан, наспрам посла и плата које су далеко битније, јос кад би рафинерија достигла пун капацитет, или кад би нестро поцео да се сири у ХР и Словенију гдје би нам био крај...

Name

Модрица

06.06.2016 20:17

Радице док имају интереса,кад не буде висе пара онда це да угасе све

ОДГОВОРИТЕ