Вртоглаве цијене воћа у Републици Српској

У продавницама и тржницама у Српској цијене трешања су и до шест марака, док су јагоде од четири до пет КМ.

Република Српска 04.06.2016 | 11:50
Вртоглаве цијене воћа у Републици Српској

Овако високе цијене воћа, које је некада било најприступачније и свакодневница на трпезама свих грађана, најскупље је у највећем граду Српске.

Бањалучанка Драгана Вујић испричала је како је зачуђена овако високим цијенама воћа, које је доскора, скоро свако имао у свом дворишту.

“Ово је заиста безобразлук, да цијена трешње буде шест марака у јеку њихове сезоне. Са овако тренутно ниским примањима, буквално ријетко ко може себи да приушти то воће. Све је постало ненормално, цијене вртоглаво скачу, само плате и пензије годинама стагнирају “, истакла је Вујићева, а пише "Блиц".

Цијене никад веће

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић објашњава да су произвођачи, за тако високе цијене, најмање криви.

”Откупне цијене су далеко мање од продајне. Накупци и крајњи трговци повећавају цијене и највише зарађују.

До крајњег потрошача воће, обично, прође два три купца и док свако оствари зараду, мора воће на крају бити тако прескупо”, каже Дојчиновић.

Он каже да је откупна цијена трешања, и када најслабије роде као што је било ове године, никада није већа од 1,5 КМ.

“Јасно је да накупци повећају цијену и до четири пута. Овако њихово понашање, је у најмању руку, безобразно, јер најмање заради произвођач који је највише уложио у то”, нагласио је Дојчиновић.

Додао је да је ове године и смањен род јер је мраз уништио воће. Међутим, јагода на нашем тржишту не мањка.

Иначе, током само четири мјесеца ове године у БиХ је увезено 2.517 тона јагода вриједних 2,2 милиона КМ.

“Ове године ће бити веома мало домаћег воћа, све ће бити из увоза. Процјена је да је мраз уништио око 1.700 хектара воћа, а оно што је остало ће бити лошег квалитета“, рекао је Дојчиновић.

Он додаје, да је и у другим земљама воће уништено, али увозници имају хладњаче у којима може да стоји по двије године.

“Такво воће, чим изађе на тржиште, одмах изгуби квалитет, а користе се и посебна средства потапања која су штетна”, нагласио је Дојчиновић.

Повећан увоз

"Током четири мјесеца ове године на тржиште БиХ је увезено воћа у укупној вриједности од 52,3 милиона КМ, што је више за 2,6 милиона КМ у односу на исти период прошле године. Највише су увожене банана, агруми, јабуке и крушке", рекли су у Спољнотрговинској комори БиХ, пише "Блиц".

Извор: Блиц
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цобер

04.06.2016 15:16

И онда траже затварање граница и забрану увоза јер је увозно у пола јефтитиније????Ко кога овдје ј...........Купујте домаче ????????????? Па нису раја овце за шишање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак Мата

05.06.2016 08:46

У хрватској трешње 20 куна а јагоде 10

ОДГОВОРИТЕ