Помен страдалим Србима у Жепи

У мјесту Лука у Жепи данас ће бити обиљежене 24 године од страдања 45 припадника Војске Републике Српске које су из засједе напали и мучки убили, а затим масакрирали припадници муслиманских оружаних снага.

Република Српска 04.06.2016 | 08:10
Помен страдалим Србима у Жепи

Предсједник Борачке организације Пале Михајло Парађина изјавио је Срни да ће служењем парастоса, те полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-плочу бити обиљежен 4. јуни 1992. године, један је од најтрагичнијих догађаја за општину Пале и цијелу Сарајевско-романијску регију.

"Борачка организација, заједно са представницима Српске православне цркве, породицама погинулих бораца, саборцима, представницима власти обиљежиће на достојанствен начин страдања српских војника. Одлазак у Жепу постао је својеврсно ходочашће", рекао је Парађина.

Он је подсјетио да су војници затечени на путу ка брду Зловрх, у хуманој мисији достављања хране и воде.

Упркос договору да ће мирно пустити војну колону, муслиманске снаге извршиле су напад на колону и убиле српске борце.

Парађина је напоменуо да војници у колони, на које је отворена баражна ватра, нису били у позицији да се уведу у борбени поредак и да би у будућности требало испитати ко је крив због лоше војне доктрине исказане у овој ситуацији.

Он је подсјетио да у Тужилаштву БиХ не постоји предмет који се односи на убиство српских војника у Жепи и да до сада нико није одговарао за злочин муслиманских снага.

Парађина је рекао да је на иницијативу Борачке организације Скупштина општине Пале донијела одлуку да централно шеталиште у овом граду добије назив "4. јуни" како би се сачувало сјећање на тај трагични догађај и погинуле борце.

Обиљежавање 24 године од овог злочина планирано је за 11.00 часова. 

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Роки

04.06.2016 08:38

Слава Армији Босне и Херцеговине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота РС

04.06.2016 10:39

Биће вама Роки

ОДГОВОРИТЕ