Стоп правницима са приватних универзитета!

Адвокатска комора Београда признаје само дипломе државних факултета, а у Војводини разматрају сваки случај. Шошкић: Морају да имају диплому права, а не, на пример, да буду дипломци права и безбедности.

Србија 03.06.2016 | 18:20
Стоп правницима са приватних универзитета!

Студенти који заврше већину приватних правних факултета, акредитованих код Министарства просвете, немају право да се упишу у именик приправника, да одраде приправнички стаж и после се упишу у именик адвоката у Београду, а у неким случајевима ни у Војводини!

Ово не важи за регионалне адвокатске коморе Чачка, Шапца, Крагујевца, Ниша, Пожаревца и Зајечара, које прихватају дипломе свих факултета које признају Министарство просвете и Министарство правде приликом организовања правосудних испита.

Упркос томе што се један број свршених правника са приватних факултета жалио на одбијенице Адвокатске коморе Београда Комори Србије, и што је ова поништила првостепено решење АКБ, ситуација се није променила. Спорови су стигли и до Управног суда, који је у више наврата донео одлуку у корист свршених студената и наложио АКБ да им у року од месец дана омогући да положе заклетву приправника. АК Београда, ипак, не одступа.

- Закон о адвокатури прописује услове под којима неко може бити уписан и у именик приправника, и у именик адвоката - каже Слободан Шошкић, председник АК Београда. - Основни услов је да кандидат има диплому правног факултета, а не установе која у свом називу има више друштвених области.

Како каже Шошкић, у пракси власници диплома су дипломирани студенти нпр. права и безбедности. За АКБ они нису дипломирани правници.

У Адвокатској комори Војводине кажу да они још немају јединствен став и да сваки случај разматрају појединачно. Тако су недавно одбили захтев за упис два приправника који су завршили Мегатренд универзитет (садашњи Џон Незбит). У своју "одбрану" наводе да у Америци Адвокатска комора врши акредитацију факултета са којих неко може да иде у адвокате. То су, кажу, Харвард и Јејл.

- До 2010. и новог закона о адвокатури довољно је било да неко буде дипломирани правник, па су дипломе доношене са разних факултета. На иницијативу АКВ измењен је закон и стављен услов да кандидат мора да заврши правни факултет - кажу у АКВ.

Из ових комора тражили су од Министарства просвете да им достави списак акредитованих правних факултета и добили листу од пет државних: у Београду, Нишу, Новом Саду, Крагујевцу, Приштини и Интегрисани универзитет из Новог Пазара.

- Министарство је рекло да постоје и факултети који имају акредитоване студијске програме права, али држава не каже да су то правни факултети. Неки од њих немају римско, а други кривично право - упозорава Шошкић.

И из АКБ и из АКВ поручују да су коморе последња степеница која треба да провери да ли је кандидат достојан да некога заступа. У преосталих шест комора верују да АК нису те које треба да одређују судбину младих људи који су тек крочили у професионални живот, када већ постоје акредитације које је дала држава. Кажу да је доста лоших правника изашло са државних факултета, као и да има врло добрих који долазе из приватних.

Ко ће од њих успети - одређује тржиште, каже Јасмина Милутиновић, председник АК Чачка.

- Нико нема право да одузима деци будућност и право на рад. Свако ће се показати у послу. Постоји листа акредитованих факултета које је Влада доставила Адвокатској комори Србије, као и допис Министарства правде са којих факултета студенти могу да полажу правосудни - каже Милутиновић.

Извор: Новости

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

ЈАДНо

03.06.2016 16:52

Ово је безобразно и сулудо. Па највеци универзитети у Америци су приватни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хомо сапиенс

03.06.2016 18:09

Ово је СРБИЈА, бре !

Name

Васо

03.06.2016 18:23

Али цитас ли ти ста писе?Само два у Америци дају правнике тј.адвокате.Ово код нас је хумор од сколства.Приватни су уништили сколство и направили трговину диплома а и председник има лазну па не цуди.Лицно признајем само БУ и ниста висе у својој фирми.Бар то могу.

Name

Драган

03.06.2016 21:14

Јадно је то што су се све дактилографкиње по судовима окитиле дипломама са приватних факултета.

Name

ЈАСНО?!

04.06.2016 08:31

ВЈЕРОВАТНО ТИ ЈЕ ДО ЗАВРШЕТКА "СТУДИЈА" ОСТАЛА ЈОШ ЈЕДНА РАТА!

Name

НОВО

04.06.2016 08:48

ДА, АЛИ СЕ НЕ КУПУЈУ КАО КОД НАС, ПА СВИ КОЈИ НИСУ МОГЛИ ЗАВРШИТИ ДРЖАВНИ ФАКС, ОТИШЛУ СУ НА ПРИВАТНИ И КУПИЛИ ДИПЛОМУ, ДАЈТЕ ИМ ТЕСТ И ВИДЈЕЋЕТЕ КОЛИКО ЗНАЈУ

Name

Анеx

04.06.2016 08:52

АКБ су потпуно у праву. Не може дипломирани правник управног права који је завршио Факултет за пословно право бити судија или адвокат јер се план и програм тог факултета битно разликује од плана и програма Правног факулета. Закон је по овом питању јасан. Мора да буде дипломирани правник са завршеним Правним факултетом. Веома мало приватних факултета је добило лиценцу Правног факултета. Хоће да буду правници на силу. Не може бато !!!!!

Name

КУПЉЕНО

04.06.2016 11:02

СТОП КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА.БАЛКАНСКИ ДИВЉАКЛУК И КРКАНЛУК.

Name

мирко

04.06.2016 15:04

Кад се држава одрекне школства то је пропаст.На срећу нема још приватне медицине,машинства и електротехнике.

Name

Михаило Микић

03.06.2016 18:20

Данас већина студенти кад заврши неки од државних или приватни факултета немају потребно знање да могу са успјехом да наставе обављање професији за коју су школовани. Они због тога настављају специјализацију у појединим занимањима своје струке. Најбоља је школа она која се положи успешним радом у животу. Прошла су времена знања. Сада је дошло вријеме диплома!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастабајтер

04.06.2016 10:34

Тако је на западу,нико те не пита за диплому ,вец знас ли да радис а вецина људи код нас и са приватним и са дрзавним дипломама нема појма о свом послу јер на тим факултетима уце о свему само не о оном сто треба да раде.

Name

гоги

04.06.2016 15:08

Последња реченица је тачна, прошло је вријеме знања а дошло вријеме диплома. Трагедија је што је код нас запошљавање без конкурса и провјере знања. Да постоји конкурс са провјером знања приватни факултети би се угасили јер их нико не бих уписивао јер не би добио посао без знања.

Name

којић

04.06.2016 15:22

Зна ли неко најбољег ђака из неког разреда средње школе да уписује право.Најбољи су они са петицама из математике и физике.Њима је смјешно и понижење студирати право јер им се вријеђа интелигенција.Значи лошији студирају право.Замислите онда ко студира приватно право.Катастрофа и пропаст друштва.

Name

марија

03.06.2016 20:55

Све приватне у бившој Југославији треба УКИНУЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

04.06.2016 09:11

Тако је Марија. Ја сам се муцио и заврсијо дрзавни факултет а сад не могу од паметњаковица с приватних нидје да добијем посао.

Name

Милојко

04.06.2016 09:39

Марко драги , диплома факултета ти је у реду она није проблем, по правопиу закључујем да је код тебе спорна основна школа.

Name

Хамис

04.06.2016 12:29

Е Марко Марко гдје ли га ти заврси кукала ти мајка ,ни правопис ниси савладао .Јадни су цини ми се и приватни и дрзавни факултети

Name

јоксимовић

04.06.2016 14:51

Разлика је што ови који су завршили државно имају мозак,а ови са приватних су размажена деришта која без муке хоће дипломе

Name

Лига лопова

03.06.2016 23:29

Ни ови са дрзавних се нису доказали. А право је тако једноставно . К'о пасуљ без меса. Али погани и корумпирани багрови неце по закону. Зато их нигдје у свијету не признају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УНИСТЕНО СКОЛСТВО

04.06.2016 05:22

Да ли је могуце да се знање мозе купити? Глупи и неписмени људи, који не знају ни да наброје своје испите заврсавају факултете. Приватни факултети су нам унистили и дрзаву и сколство! Зато нам млади, паметни и образовани људи одлазе, а незналице остају!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

тако је

04.06.2016 14:55

Незналице купују дипломе по приватним факултетима,зна се ко је могао студирати у социјализму а ко је за фабрику.Кад је лош врло добар ђак студирао.Нажалост приватни факултети уништише и неке добре ђаке који да би брже завршили и уграбили посао уписују те факултете,добијају диплому без знања.

Name

Правник

04.06.2016 07:37

Потпуно је дрзава у праву. Какво приватно право. Смехотресна олимпијада су приватни факултети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

04.06.2016 09:59

Нису проблем приватни факултети, него инспекцијске слузбе које немају контролу ни на дрзавним,ни приватним факултетима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

04.06.2016 13:27

Управо тако. Не може се ствар генерализовати. Данас имамо добрих приватних, лоших државних и обрнуто. Само злобан човјек може рећи да је бољи државни, а и обратно. Могу вам набројати десет државних који имају ниже критеријуме него било која ОШ. Рецимо од Шумарског факултета у Власеници па надаље.

Name

Александар

04.07.2016 08:05

Браво на коментару,ста је са афером ..Индекс у Крагујевцу.. сви ослободјени. Треба да се уведе контрола једнака за све факултете.