Катастрофа у Српцу: Масовни помор рибе

У ријечици Савица, ревиру Спортско-риболовног друштва „Бистро“ Србац, јуче је дошло до праве еколошке катастрофе - масовног помора рибе. Спортски риболовци били су запањени када су у омиљеној ријечици затекли велике количине угинуле рибе о чему су одмах обавјестили своје руковоство да би се утврдила штета и узроци тровања.

Република Српска 02.06.2016 | 13:56
Катастрофа у Српцу: Масовни помор рибе

„Ово је катастрофа и велика штета. Када сам дошла да пецам одмах сам примјетила мртву рибу, од ситне бијеле и бабушке, црвенперки, сиљева, које најчешће ловимо, па до крупних примјерака штуке“, каже Радмила Цвијетић, која са својим мужем готово свакодневно долази на Савицу.

Илија Шикман, риболовац из Ситнеша, страхује да се помор догодио цијелим током ријечице Савице у дужини од око три километра. Угинула риба је за сада уочена у каналу код Црпне станице и доњем току Савице. О размјерама помора рибе више ће се знати након што ће рибочувар Драгиша Требовац посјетити ову ријечицу.

„О овом случају обавијестили смо и надлежну општинску инспекцију, која ће изаћи на терен и сачинити записник о угинућу и евентуалним штетама“, каже Требовац. Он додаје да ово није први случај да угине рибе због све већег загађења ријечице отпадним водама. Загађивачи су углавном познати, али надлежни органи не предузимају одговарајуће мјере да се то спријечи, тврде србачки риболовци.

Начелник Одјељења за инспекцију Горан Бабић рекао је да ће данас на терен изаћи ветеринарски и пољопривредно-водни инспектор.
„Све ће се предузети што је у инспекцијској надлежности, при чему очекујемо и пуну сарадњу са Спортско-риболовним друштвом Бистро", каже Бабић.

„У последњих неколико година дошло је до већег загађивања водотока, због чега смо одустали од порибљавања, а чланове друштва обавјестили да уловљену рибу могу конзумирати само на властиту одговорност, јер није извршена анализа воде како би се утврдило да ли је задовољавајућег квалитета. Средстава за то немамо, а општина такође, па би било пожељно да се провјери и здравствена исправност рибе“, изјавио је предсједник србачких риболоваца Горан Гаврановић.

А да је вода загађена, потврђује и чињеница да се шири неугодан мирис, док се на површини ствара масна и дјелимично црна маса. Риболовци се боје да ће остати без омиљеног пецалишта са којим су се поносили.

БН телевизија (С.К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

02.06.2016 18:27

Ријецица Савица је идеална својом велицином и полозајем за рибо крадице. Они су мозда на њезином извору бацилли експлозив или неку киселину и тако изазвали ПОМОР рибе. ТАКВО незаконито ловљење риба је посебно успјесно у малим ријекама као сто је Савица. Загадјеност ВОДЕ такодје мозе да БУДЕ узрок помора риба, али тада за загадјеност ВОДЕ у ријекама одговорност сносе мјесна предузеца која у канале и ријеке испустају НЕ прерадјене и загадјене отпадне ВОДЕ које могу кроз подземне ВОДЕ да затрују изворе и бунаре са којих народ узима воду за пиеце. Градјани Опстине СРБац зато имају право да знају узрок помора риба. Болест треба спрецити а не само лецити. Предузимањем на време СВИХ ПОТРЕБНИ мјера могу само несреце да буду спрецене и тако сацуване природна зивотне средине која нас окрузује. ДУЗНОСТ Људи јесте да сацуване природна у којој Зивимо од катастрофа слицни овој и други природних несреца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДРАГАН КАТАЛИНА

02.06.2016 22:14

ОБЈАВИТИ ЗАГАЂИВАЧА И ИЗЛОЖИТИ ГА СТУБУ СРАМА, ПА ДОКЛЕ ВИШЕ ДА СЕ ТРПИ ЈАВАШЛУК.

ОДГОВОРИТЕ