Санкције Русију довеле до озбиљних реформи

Реакција руских власти на кризу изазвану западним санкцијама показује да је Русија научила лекције прошлости, па је успјела да чак крене у реформе, наводи "Дејли телеграф".

Свијет 02.06.2016 | 09:48
Санкције Русију довеле до озбиљних реформи

Лист оцјењује да је најважнија одлука руских власти била прелазак на слободни курс рубље у новембру 2014. године.

Тако је валута послужила као штит који је економију заштитио од већег дијела реакција тржишта на кризу. То је стабилизовало спољни дуг земље, али је довело до раста цијена и смањења животног стандарда.

Русија се суочава с два основна проблема - економским санкцијама и ниском цијеном нафте.

"Али, управо та два фактора подстичу земљу на реформе које би требало да значајно ојачају њену економију. Можда то звучи парадоксално, али јефтина нафта у комбинацији са снижењем спољног дуга, што је условљено санкцијама, дали су снажан подстицај реформама", наводи аналитичар.

Инфлација је 2014. године износила 11,4 одсто, затим је 2015. достигла 12,9 одсто, а ове године очекује се њен пад на седам, а сљедеће на 6,1 одсто.

Санкције су имале неке позитивне макроекономске и финансијске ефекте - довеле су до смањења руског спољног дуга за 30 одсто у посљедњих годину и по дана.

Средином 2014. године спољни дуг Русије износио је 733 милијарде долара, а почетком 2016. године - 515 милијарди долара.

Осим тога, пише "Телеграф", санкције су довеле и до рашчишћавања банкарског сектора и пооштравања банкарских регулатива.

Британски лист очекује да ће руске власти наставити одговорну политику и да сљедећа фаза реформи неће бити изазвана спољним факторима, већ вољом самих Руса.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар