Одгођено суђење генералу Ђукићу

Суђење пред Вишим судом у Београду, на којем је требало да буде разматран захтјев Министарства правде БиХ за признавање пресуде генералу Новаку Ђукићу за ратни злочин на "Тузланској капији", одгођено је на неодређено вријеме јер нису стигли тражени списи из Сарајева.

Република Српска 01.06.2016 | 17:10
Одгођено суђење генералу Ђукићу

Адвокат генерала Ђукића Милорад Константиновић рекао је да је Ђукић данас приступио рочишту, али да још нису достављени списи из Сарајева, које је београдски суд затражио још у априлу. Он је подсјетио да је Виши суд 25. маја послао ургенцију посредством Министарства правде Србије да списи буду достављени, али да то није учињено.

Због тога је одбрана генерала Ђукића прије почетка рочишта предложила да суђење буде одгођено на неодређено вријеме јер није могла да се упозна са списима и припреми Ђукића за исказ.

"Суд је усвојио наш предлог и суђење је одгођено на неодређено време", рекао је Константиновић.

Он је додао да ће, у случају да стигну списи, одбрана бити обавијештена о томе, како би могла детаљно да изврши увид у списе, након чега ће бити заказано ново суђење.

Константиновић је подсјетио да су Ђукићеви адвокати у БиХ поднијели кривичну пријаву против експерта Берка Зечевића због изношења лажних навода током свједочења у Суду БиХ, чиме је обмануо суд, а због чега је генерал Ђукић осуђен на 20 година затвора.

Он је рекао да Ђукићеви адвокати очекују да ће надлежно тужилаштво у БиХ детаљно испитати све наводе кривичне пријаве и да ће ангажовати вјештаке који ће испитати да ли је Зечевић направио грешке приликом израде свог налаза и мишљења, те да ли су те грешке могле бити случајне или су намјерно направљене.

Одбрана генерала Ђукића тражи списе са суђења у БиХ јер сматра да поступак против њега у Сарајеву није био правичан. Министарство правде БиХ тражи да суд у Београду призна пресуду из Сарајева којом је генерал Ђукић осуђен на 20 година затвора за наводно почињени ратни злочин у Тузли и да казну издржава у Србији, гдје се тренутно налази.

Вјештаци из иностранства утврдили су да људи на "Тузланској капији" током рата у БиХ нису погинули од граната које су испаљене са српских положаја.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар