ОИ 2008. у Пекингу: Од 14 допингованих, 10 је освајача медаља!

Међу 14 руских спортиста позитивних на допинг после поновљених тестирања узорака са Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, налазе се освајачи 10 медаља.

Остали спортови 29.05.2016 | 15:00
ОИ 2008. у Пекингу: Од 14 допингованих, 10 је освајача медаља!

Међу позитивним спортистима је и Ана Чичерова, која је освојила златну медаљу у скоку у вис на Играма у Лондону 2012. године.

Телевизија Меч пренела је да је од 14 позитивних спортиста 11 атлетичара, међу којима и освајачица златне медаље у штафети 4x100 метара Јулија Чермошанскаја.

Ту је још двоје дизача тегова и један веслач. Атлетски савез Русије саопштио је да ће забранити бившим допингованим атлетичарима да учествују на предстојећим Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, како би суспензија Међународне атлетске федерације (ИААФ) била укинута.

ИААФ је прошлог новембра суспендовала руске атлетичаре из свих медјународних такмичења после извештаја комисије Светске антидопинг агенције (WАДА) у коме се наводи да је влада финсирала и прикривала допинг.

"Ниједан наш спортиста који је претходних година користио забрањене супстанце неће бити члан репрезентације за Рио. Одлука је донета само с једним циљем, да урадимо све да се чисти спортисти такмиче на Олимпијским играма", наводи се у саопштењу Савеза.

Таква одлука могла би да утиче на освајачице златних медаља у брзом ходању, Елену Лашманову и Олгу Канискину. Бившем светском шампиону у ходају Сергеју Кирдјапкину одузета је златна олимпијска медаља са Игара у Лондону због допинга.

Сво троје ходача је требало да учествују на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, које почињу 5. августа. ИААФ ће у јуну одлучити о евентуалном укидању суспензије руским атлетичарима.

Олимпијски комитет Русије потврдио је да је добио обавештење да је 14 спортиста позитивно на допинг, али је навео да неће објавити имена док се не тестирају Б узорци.

Руски олимпијски комитет ће послати своје званичнике да надгледају тестирања Б узорака, која ће се обавити почетком јуна.

Чичерова је за телевизију Меч рекла да је била у "шоку као и сви остали", када је добила обавештење о позитивном допинг тесту.

"Можда је то само грешка. Не могу да објасним како су моји резултати испали позитивни. Од тада сам се такмичила много пута и дала на стотине узорака", рекла је Чичерова.

МОК је 17. маја саопштио да је после поновљених тестирања узорака са Олимпијских игара у Пекингу 2008. године, 31 спортиста из шест спортова и 12 земаља позитиван на забрањене супстанце, али и да би могло да се појави још позитивних резултата после нових тестирања узорака са Игара у Лондону 2012. године.

МОК је поново тестирао 454 допинг узорка из Пекинга користећи "најновије методе научне анализе". Узорци се чувају десет година и како напредује технологија, могу се поново тестирати.

Рок застарелости за поновно тестирање је прошле године продужен са осам на десет година, што значи да ће узорци из Пекинга бити важећи до 2018. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар