Отворена изложба завичајних стваралаца

У читаоници Народне библиотеке у Српцу отворена је изложба књига и других монографских публикација под симболичним називом „Овдје је душа Српца“, на којој је представљено 153 наслова од 44 завичајна аутора, не рачунајући антологијска и слична издања са којима располаже Завичајно одјељење србачке библиотеке.

Република Српска 25.05.2016 | 12:09
Отворена изложба завичајних стваралаца

Ријеч је о значајном књижевном стваралаштву Српчана који живе у овој општини, али и оних који су расути широм свијета, а никада нису прекинули везу са својим завичајем. Ауторка изложбе Славица Репић нагласила је да је изложен само дио Завичајне збирке Народне библиотеке која располаже са више од 200 монографских публикација и око 800 осталих библиотекарских јединица, које се својом тематиком односе на Србац. По уређеној библиографији овај србачки храм културе постао је препознатљив у Републици Српској.

На изложби су представљена дјела књижевних стваралаца Ђуре Милекића, најплоднијег и добитника бројних књижевних признања и награда у Србији и шире, Жарка Шарића, Миље Тутњиловић, Љубомира Милијашевића, Данила Кошутића, Слободана Лепира, Дијане Ромић, Андрије и Петра Хевка, Јасминке Митрић, Рајка Томаша и осталих. На овој културној свечаности организатори су се сјетили и проф. др Петковића, Српчанина који је у Загребу издао прву књигу још 1982. године.

„Стваралаштво је разноврсно, од поезије, приповјетке, романа, мемоара, путописа, есеја, до филозофије, социологије, религије, правних наука, историје, етнологије, биологије, образовања, културе, медицине, архитектуре и умјетности“, казала је аутор изложбе „Овдје је душа Српца“ Славица Репић. Она је додала да су неки књижевници, попут Милекића, Шарића и Милијашевића, писали и за дјецу. Неки наставници „Завичајну лиру“ користе и као додатну лектиру за упознавање ученика са завичајем.

У породицу културних стваралаца већ у четвртак укључиће се и Гордана Ђукић, професор српског језика и књижевности у пензији, која ће промовисати свој првенац „Небо пуно бисера“, књигу у којој је сабрано 39 радова које је написало 28 бивших ученика последњих 10 година њеног рада пред пензију.

Изложба је изазвала велико интересовање љубитеља лијепе писане ријечи у Српцу, па је одлучено да траје до 31. маја.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пуца зора

25.05.2016 10:31

Лијеп примјер који охрабрује, буди наду. Народ већ , на основу медијских славопојки, резигнирано закључио да у србачком станишту најбоље успијевају корумпиране судије и тужиоци, порески дилетанти, ликови попут проке еx министра и сличних. Али, добро је, има наде.

ОДГОВОРИТЕ