Нафташи у Српској гомилају залихе

На бензинским пумпама у Републици Српској од прошле седмице скачу цијене горива, у просјеку од три до пет фенинга по литри, потврђено је БН телевизији у Групацији за промет нафтом и нафтним дериватима Републике Српске. Разлог познат – раст цијене сирове нафте на свјетском тржишту.

Република Српска 15.05.2016 | 21:40
Нафташи у Српској гомилају залихе

Због тога дистрибутери у Српској гомилају залихе горива, а истовремено расту приходи од акциза на увозне нафтне деривате који су све значајнији у финансирању власти у Српској и Федерацији БиХ. И у овом врзном колу испашта грађанин.

У односу на прошлу годину, када је цијена горива најчешће била изнад двије марке по литри, ове године возачи су могли себи да приуште пунији резервоар, а за мање новца. Међутим, и даље негодују.

Из Групације за промет нафтом и нафтним дериватима при Привредној комори Републике Српске, која се оглашава само писменим путем, одговарају да овакав став грађана није оправдан. 

У Удружењу власника бензинских пумпи, међутим, не крију да гомилају залихе горива.

Нису само нафташи у добитку. И државна каса је све пунија.

Само у прва три мјесеца ове године приходи од акциза на увозне деривате значајно су повећани у односу на исти период прошле године, чак за 57 одсто.

Један од разлога може бити измјена закона о акцизама, посебно у смислу повећања акциза.

Због економске ситуације многи су принуђени да четвоточкаше замијене каквим-таквим бициклима.

Ако је за утјеху, ни онима који су у Европској унији не цвјетају руже.

За возаче у Републици Српској и БиХ додатна информација да ће од 17. маја бити укинута продаја лож уља на бензинским пумпама.

Трговина овим енергентом биће обављана искључиво доставом ауто-цистернама на адресу наручиоца. То ће додатно утицати на повећање продаје дизелских горива.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха ха ха

15.05.2016 18:50

А гдје ће продавати лож уље, на киосцима? Од идиота је свашта очекивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски језик

15.05.2016 19:54

Па пише ти у тексту.С обзиром да аути нису предвиђени да користе ложу, она се укида на пумпама и користиће се само за гријање, евентуално за пољ. машине и то са доставом у цистернама.