Партијски конгрес након 36 година

Лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун рекао је, на ретком партијском конгресу, да је нуклеарна проба те земље у јануару "историјска".

Свијет 06.05.2016 | 20:40
Партијски конгрес након 36 година

"Наши војници су ове године успешно спровели прву пробу хидрогенске бомбе. То је историјски догађај у последњих 5.000 година историје нашег народа", рекао је Ким у говору на конгресу владајуће Радничке партије Кореје, једине странке у тој земљи.

Северна Кореја је 6. јануара саопштила да је успешно извела прву пробу хидрогенске бомбе која је много снажнија од атомске бомбе.

У Пјогјангу је данас почео конгрес владајуће странке и то је први такав скуп после више од три деценије.

На конгресу иза затворених врата Ким ће изнети смернице одбрамбене и развојне политике, али ће то бити прилика за консолидовање његове власти, јачање лојалности војске и народа и промену дела руководства.

Седми конгрес Радничке партије Кореје, први од 1980. године, сматра се најважнијим политичким догађајем у Северној Кореји ове године, наводи кинеска агенција Синхуа.

Више од 100 страних новинара било је позвано на овај догађај, али им је забрањен улазак у Дом културе "25. април "у коме се конгрес одржава, јавља ББЦ.

Извештај с конгреса странке објављен је путем државне телевизије која је приказала Кима за говорницом како се обраћа присутнима у сали.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар