'Нико не може да тврди да је побиједио Хаг'

Судија Хашког трибунала Жан-Клод Антонети каже у интервјуу за “Вечерње новости” да нема утисак да је био дио политичког суда.

Свијет 01.05.2016 | 14:41
'Нико не може да тврди да је побиједио Хаг'

Осим тога, наводи да свако ко је невин био у затвору има право на накнаду штете, да је предложио да се судије бирају тајним извлачењем, као и да га не занимају туђе примједбе на одлобађајућу пресуду лидеру радикала.

Одмах након пресуде Шешељу Антонети је напустио Хашки трибунал, али каже да у томе нема ничег исхитреног и необично и да је то одавно било планирано.

“Напустио сам Хашки трибунал по истеку мог мандата сталног судије у Међународном кривичном суду за бившу Југославију у сагласности с резолуцијом 2256 СБ УН. Међутим, као доајен међу судијама Међународног правосудног механизма, наставићу да радим за међународну правду”, наводи он.

Како каже, не жели да коментарише изјаве “ових или оних” о ослобађајућој пресуди Шешељу, али наводи да “нико не може да тврди да је извојевао побједу против правосуђа и његових одлука и пресуда”.

Подсјећамо, Војислав Шешељ је након ослобађајуће пресуде изјавио да је побиједио Хашки трибунал".

На питање да ли Шешељ има права на надокнаду зато што је у притвору провео више од десет година Антонети наводи да према његовом мишљењу особа која је проглашена невином има право на надокнаду штете.

Осим тога, каже да никада није стекао утисак да је дио политичког суда и да је “потпуно независтан судија”.

Након тога, Антонети на питање може ли Шешељ сада теоретски да постане адвокат одбране неких хашких оптуженика, попут Радована Караждића истиче да би неко постао адвокат пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију, односно адвокат Међународног правосудног механизма, треба да испуни критеријуме.

“Питањима адвоката бави се Секретаријат трибунала. Имам осјећај да се ово правосуђе налази у сталном сукобу интереса. На примјер, адвокати постају чланови Трибунала као правници који раде са судијама. И супротно: правници који су радили са судијама постају адвокати оптужених. Коначно, адвокати оптужених су постали судије”, каже он.

Према његовим ријечима ту се поставља питање могу ли судије на крају постати и адвокати оптужених.

“Није неуобичајено видјети да брачни друг ради, на примјер, у канцеларији тужиоца, док други члан породице ради са судијама... Нешто слично не постоји у земљама са стриктним прописима, као што је моја, гдје адвокат може да постане судија у суду тек за неколико година”, истиче Антонети за “Новости”.

Говорећи о томе да ли је задовољан досадашњим радом Хашког трибунала кажће да је то питање за њега нарочито занимљиво.

“Савјет безбједности УН је затражио процјену радних метода Међународног кривичног суда и Међународног правосудног механизма. У том смислу сам формулисао неколико приједлога, да би се међународно правосуђе учинило ефикаснијим, с циљем да се скрати дужина процеса уз истовремено очување права одбране”, истиче он.

Предложио је да Савјет безбједности усвоји правило процедуре према коме би предсједник судског вијећа био стављен у сједиште кривичног поступка.

“Такође сам, између осталог, предложио и да предсједника Међународног правосудног механизма бира Генерална скупштина УН, а не да га именује генерални секретар УН. Према мојим сазнањима, тијело које тренутно врши процјену требало би да своје препоруке поднесе Савјету безбједности почетком јуна”, наводи Антонети.

Међутим, он наводи и да функционисање Међународног правосудног механизма показује бројне проблеме који морају да се ријеше реформама.

“Неприхватљиво је да предсједник Механизма има дискреционо право бирања судија већа и да се сам одреди за председавајућег жалбеног вијећа... Постоји озбиљно питање у вези с правичним условима суђења које захтијева апсолутну независност судија. Предложио сам да се судије бирају тајним извлачењем са листе Механизма, што би била гаранција против клијентелизма и што би раздвојило функцију предсједника Механизма од функције предсједника жалбеног вијећа. Требало би размотрити правила процедуре, тако да се пресуда доноси што је прије могуће, док су овако потребне и године до саслушања”, каже Антонети.

(Новости.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хахаха

01.05.2016 17:02

Хаг је побједио сам себе. Више личи на психијатрију, него на суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

01.05.2016 20:51

Једини поштен човјек у Хашком трибуналу.

ОДГОВОРИТЕ