Шта знамо у пет тачака - први пресјеци

Први прелиминарни резултати пристижу, а из података и изјава аналитичара се већ могу извући неки подаци за почетак изборне ноћи 2016. године.

Србија 24.04.2016 | 21:50
Шта знамо у пет тачака - први пресјеци

Само две странке сигурне - Само СНС и СПС имају сигуран, двоцифрени резултат. СНС ће имати ако не апсолутну, онда убедљиву већину у парламенту, а иза њих ће бити можда партнери, а можда опозиција из СПС. Ни једна ни друга страна нису желеле да за Б92 говоре о евентуалној послеизборној сарадњи, ни међусобној, ни са неким другим.

СРС се враћа у парламент, за демократску опозицију се не зна - разуђена демократска опозиција неће моћи да одахне и да буде сигурна у посланичке клупе још неколико сати - различити извори говоре различите ствари па су са обе стране цензуса, у зависности кога питате и ДС и СДС-ЛДП-СВМ и ДСС-Двери и ДЈБ.

На другој страни, СРС после паузе, а на крилима ослобађајуће пресуде у Хагу Војиславу Шешељу заузима треће место и сигурно је изнад цензуса. Додуше, далеко испод најављених 20 одсто.

Нерегуларности тема број два - осим постизборних преговора, друга важна тема наредних дана свакако ће бити бројне пријаве о нерегуларности о којима пре свега причају из редова ДС. Како су рекли, нешто од тога је "раскринкано", а чекају се изјаве из РИК.

Кључна борба за Војводину - важна борба за СНС, али и будућност ДС биће Војводина.

Једни желе да се дочепају власти у покрајини, а други да је никако не испусте - према првим резултатима СВМ има велику предност и он ће бирати партнера (у Војводини изашли сами, у републици са СДС и ЛДП), а две странке са базом у Београду су биле на 12 одсто, али убрзо је стигла информација да напредњаци ипак имају бољи резултат.

Тиха два сата - за разлику од ранијих изборних ноћи, ова је почела прилично мирно, у складу са кампањом. Осим политичара, недостаје и података, па још не знамо колика је процењена коначна излазност.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар