Отац донирао органе страдалог дјечака

У Кантоналној болници Зеница, током протекле ноћи, успјешно је изведена прва експлантација дјечијих органа у Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 11.04.2016 | 17:55
Отац донирао органе страдалог дјечака

Након што је синоћ преминуо дванаестогодишњи дјечак трагично страдао у саобраћајној несрећи у Јелаху код Тешња, који је на одјељење Кантоналне болнице у Зеници примљен 5. априла с тешким повредама опасним по живот, породица дјечака је, и поред огромне боли и трагедије која је задесила, дала пристанак за експлантацију органа у сврху трансплантацијског лијечења.

Дјечаков отац је након сазнања да и поред низа проведених терапијских мјера није дошло до побољшања стања пацијента, те да је 10. априла љекарски конзилиј Кантоналне болнице у Зеници утврдио мождану смрт, одобрио експлантацију оба бубрега. У сарадњи експлантационог тима уролога из Универзитетског клиничког центра Тузла и оперативног тима ЈУ Кантонална болница Зеница поступак експлантације је протекао успјешно, и данас је требала да се обави и трансплантација органа на клиници у Тузли.

Ово је прва експлантација дјечијих органа у Босни и Херцеговини, а у Служба за анестезију, интензивну његу и терапију бола исказали су захвалност свим колегама који су помогли да се овакав поступак успјешно проведе. Јавна установа Кантонална болница Зеница, уз изразе најдубљег саучешћа породици преминулог дјечака, исказала је посебну захвалност за најплеменитију одлуку донирања органа у тренуцима своје највеће туге и боли.

Преминули дјечак је на одјељење Кантоналне болнице Зеница примљен 5. априла, у касним ноћним сатима, у изузетно тешком стању након саобраћајног удеса у којем су погинуле његова мајка и сестра. Нажалост, његове повреде су било такође тешке и угрожавајуће и након пет дана подлегао је усљед повреда главе и грудног коша.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лијан

11.04.2016 15:59

Херојски нема ста!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сос

11.04.2016 17:01

И гдје су сада они који увијек коментарису и сто треба и не? Па реците несто о овим родитељима ХЕРОЈИМА! Свако постовање према њима и њиховом преминулом сину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

11.04.2016 19:07

Зар невидис да су му погинули и мајка и сестра у удесу и он након неколико дана преминуо отац је одлуцио да донира бубреге коме је потребно свака цаст сауцесце породици а њима покој дуси.